ΑΦΡΑΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΑΦΡΑΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Τα τσουρέκια θέλουν χρόνο ηρεμία, αγάπη και ζέστη. Αν βάλεις αυτά τα υλικά η επιτυχία είναι σίγουρη!!! Φτιάξε την ζύμη σου και άφησε την με ησυχία να φουσκώσει, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Επέλεξε ποιοτικά υλικά, βάλε μουσική και με χαλαρή διάθεση και χωρίς άγχος θα φτιάξεις υπέροχα τσουρέκια! Η συνταγή που σου δείχνω σήμερα για παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι με “ίνες” θα γίνει η αγαπημένη σου με φρέσκο βούτυρο Κερκύρας, αφράτο, μαλακό, μυρωδάτο με χρυσαφένια κρούστα και απίστευτη “κορδονάτη” υφή! Ακόμα και αν δεν έχεις ξαναδοκιμάσει να φτιάξεις τσουρέκι, με αυτή τη συνταγή θα το πετύχεις με την πρώτη σου προσπάθεια! 

ΥΛΙΚΑ

800γρ αλεύρι για τσουρέκι

280γρ ζάχαρη

50γρ φρέσκια μαγιά

170ml νερό

150ml γάλα

120γρ βούτυρο Κερκύρας (λιωμένο)

2 αυγά

1/2 κουτ γλυκού μαχλέπι

1/2 κουτ γλυκού μαστίχα

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ΓΙΑ ΑΛΛΕΙΜΑ

1 ασπράδι αυγού

1 κουτ σούπας νερό

ΓΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

αμύγδαλο φιλέ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΠΡΟΖΥΜΙ

Λιώνουμε μέσα στο χλιαρό νερό την μαγιά , προσθέτουμε 2 κουταλιές σούπας από την ζάχαρη και 3 κουταλιές σούπας από το αλεύρι. Το σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος για 10′ λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν, στη συνέχεια προσθέτουμε το μαχλέπι , την μαστίχα και το ξύσμα πορτοκάλι. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το λιωμένο βούτυρο , το γαλά , το προζύμι εναλλάξ με το αλεύρι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη.

Κατεβάζουμε από το μίξερ και αν κολλάει προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι, ζυμώνουμε με τα χέρια για 4 λεπτά. Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα ταψάκι σε ζεστό μέρος ,σκεπασμένη για 2 ώρες να διπλασιαστεί.

Αφού φουσκώσει η ζύμη για το τσουρέκι, ξεφουσκώνουμε απαλά με τα χέρια και κόβουμε σε 6 ίσες μπάλες. Θα φτιάξουμε δύο πασχαλινά τσουρέκια με τρεις πλεξούδες το κάθε ένα, οπότε θα χρειαστούμε 6 λωρίδες συνολικά. Πέρνουμε μια μπάλα από τη ζύμη και ρολλάρουμε λίγο με τα χέρια μας. Ανοίγουμε άλλες δύο λωρίδες με τον ίδιο τρόπο και πλέκουμε το τσουρέκι σε πλεξούδα. Μεταφέρουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για να φτιάξουμετο δεύτερο τσουρέκι. Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για 1 ώρα ή και περισσότερο, μέχρι να διπλασιαστούν.

Σε ένα μικρό μπολάκι προσθέτουμε το ασπράδι αυγού 1 κουταλιά σούπας νερό και χτύπαμε με ένα πιρούνι. Με ένα πινέλο αλλείφουμε απαλά τα τσουρέκια από πάνω, προσέχοντας να μην τα ξεφουσκώσουμε, πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160C για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα και να είναι φουσκωτά. Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν τελείως και τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη. Διατηρήρούνται για 5 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Καλό Πάσχα!