ΜΟΥΣΑΚΑΣ

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Ο μουσακάς είναι ένας από εκείνους τους κλασικούς ελληνικούς αρωματικούς θησαυρούς που αναδεικνύουν τη ζεστασιά και την αγάπη της ελληνικής κουζίνας. Ένα φαγητό που φέρνει τη γεύση του καλοκαιριού ακόμα και στις πιο θαμπές μέρες.

Με το να επιλέγω να ψήσω τις μελιτζάνες στο φούρνο, αντί να τις τηγανίζω, ανακαλύπτω έναν νέο τρόπο προετοιμασίας που αναδεικνύει τη φρεσκάδα και τη γεύση τους. Το αποτέλεσμα είναι ένας μουσακάς με απίστευτη γεύση, ελαφρύτερος στο στομάχι, που σε καλεί να απολαύσεις κάθε μπουκιά.

Αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα να φτιάξεις αυτό το φαγητό, μην αφήνεις το φόβο να σε σταματήσει, εξάλλου μαζί μου όλα είναι εύκολα. Με τη βοήθειά μου, η παρασκευή του μουσακά είναι απλή και ευχάριστη. Απλά ακολουθήστε τις οδηγίες και απολαύστε ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, που θα εντυπωσιάσει και θα ικανοποιήσει τους πάντες.

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ  

600 γρ κιμάς μοσχαρίσιος

3 κουταλιές ελαιόλαδο 

1 μεγάλο κρεμμύδι 

6-7 ντοματίνια

2 δαφνόφυλλα

1 ξυλάκι κανέλας 

1 σφηνάκι κόκκινο κρασί 

3 κουτάλια ντοματοπολτό

Μαιντανό

Αλάτι 

Φρέσκο πιπέρι 

1 κουτ γλυκού ζάχαρη 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

100γρ βούτυρο 

100γρ αλεύρι 

1 λίτρο γάλα 

1 αυγό 

1/2 κουτ γλυκού Μοσχοκάρυδο 

Αλάτι 

πιπέρι 

50γρ κεφαλοτύρι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

3 πατάτες μεγάλες 

5 φλάσκες μελιτζάνες 

150γρ κεφαλοτύρι

ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

ηλιέλαιο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά , σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα ντοματίνια , τη ζάχαρη και τα μυρωδικά αφήνουμε για 5 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις. Ρίχνουμε και τον ντοματοπολτό και καίμε στην βάση της κατσαρόλας. Προσθέτουμε νερό και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά να πιει τα υγρά του.Όταν είναι έτοιμος προσθέτουμε 2 κουτ σούπας κουταλιά μπεσαμελ μέσα.

Κόβουμε τις μελιτζάνες φέτες τις ραντίζουμε με ελαιολαδο, αλάτι και ψήνουμε στους 180 βαθμους μέχρι να ροδίσουν. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες τις κόβουμε φέτες και τις τηγανίζουμε. (φυσικά μπορείς να τις ψήσεις και στο φούρνο)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Βάζουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το λιώνουμε, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς και σιγά σιγά προσθέτουμε το γάλα ανακατευοντας συνεχώς, αφού πήξει κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το αυγό,αλατι πιπερι και το τυρί.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ

Αφού τα έχουμε όλα έτοιμα σε ένα ταψί βαθύ 22×24 εκατ κάνουμε την πρώτη στρώση με πατάτες, από πάνω βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες , ρίχνουμε ελάχιστη σάλτσα κιμά και πασπαλίζουμε λίγο κεφαλοτύρι βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες και μετά κιμά, εναλλάξ ξανά μελιτζάνες κιμά και τέλος μελιτζάνες ενδιάμεσα τυρί. Τέλος καλύπτουμε με την μπεσαμέλ και τελειώνουμε ρίχνοντας το υπόλοιπο τυρί στην κορυφή.Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.