ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

7 Σεπτεμβρίου, 2023

ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

Τα λουκούμια είναι από εκείνα τα εδέσματα που σίγουρα μας φέρνουν πολλές αναμνήσεις στο μυαλό! Είναι ο λόγος που κάνει βόλτες στο μυαλό μου η γιαγια και μου θυμίζει εκείνο το γυάλινο βάζο με τα λαχταριστά πολύχρωμα λουκούμια, που δεν έλειπε ποτέ από το σπίτι και ήταν πάντα έτοιμο να γλυκάνει κάθε επισκέπτη, παρέα με ένα φλιτζάνι μερακλίδικο ελληνικό καφέ.

Με χρώματα και άρωμα, χειροποίητα και πολυταξιδευμένα αφού μας έρχονται από την Τουρκία διότι είναι το παραδοσιακό γλύκισμα της Τούρκικης κουζίνας. Το λουκούμι είναι γνωστό παγκοσμίως σαν τούρκικο γλυκό, όμως οι τεχνίτες που μετέφεραν την τέχνη της παραγωγής του στην Πόλη ήταν Χιώτες. Εξάλλου ένα από τα βασικά συστατικά του λουκουμιού ραχάτ λουκούμ ήταν η μαστίχα Χίου.

Το πιο φημισμένο λουκούμι της Ελλάδος παγκοσμίως είναι της Σύρου, το οποίο έφεραν οι Χιώτες πρόσφυγες από την Πόλη στο νησί το 1832. Τα βασικά συστατικά του είναι νερό, ζάχαρη και άμυλο και η παρασκευή του ακόμη και στις μέρες μας είναι παραδοσιακή αν και τα εργαστήρια έχουν εκσυγχρονιστεί.

Στις Σέρρες παράγεται ένα τοπικό είδος λουκουμιού, ο λεγόμενος ακανές, που ξεχωρίζει για την έντονη γεύση του λόγω του κατσικίσιου βουτύρου που περιέχει. Μια ακόμα χαρακτηριστική συνταγή παράγεται στην Κομοτηνή και ονομάζεται σουτζούκ λουκούμ.

Είναι ένα έδεσμα που σε μεταφέρει με τα αρώματα του και την γεύση του σε εκείνες τις παλιές καλές εποχές…Παραδοσιακά συνοδεύει τον ελληνικό καφέ. Στους γάμους γιορτάζει τη χαρά, στα μνημόσυνα γλυκαίνει τον πόνο.

Σήμερα σου έχω την συνταγή για να φτιάξεις τα δικά σου σπιτικά λουκούμια και πιστεψέ με θα νιώσεις πολύ περήφανος για αυτό. Ακολούθησε ακριβώς τους χρόνους και την διαδικασία που σου γράφω και η επιτυχία θα είναι σίγουρη !

ΥΛΙΚΑ

800γρ ζάχαρη

150γρ κορν φλάουρ

900γρ νερό

1/2 λεμόνι χυμός

30ml ροδόνερο

1 κουτ σούπας χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο

Για πασπάλισμα

Ζάχαρη άχνη

κορν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα 300 ml νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και τα βράζουμε, μέχρι να φτάσει το σιρόπι τους 112-115°C. Αν δεν έχεις θερμόμετρο περίπου 10′ λεπτά από την ώρα που αρχίζει να βράζει. Στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς. Σε μία άλλη κατσαρόλα αδειάζουμε το υπόλοιπο νερό (600ml), το κορν φλάουρ και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να πήξει το μείγμα και να πάρει χρώμα λευκό-διάφανο. Ύστερα, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα σιγά-σιγά το σιρόπι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα χειρός ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα, μέχρι να πάρει ελαφρώς σκούρο χρώμα το μείγμα και να πήξει π, περίπου 40-45 λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ροδόνερο, το χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε εκ νέου, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αμέσως μετά, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί διαστάσεων 25Χ20εκ., το οποίο έχουμε έχουμε καλύψει τον πάτο με ζάχαρη άχνη ή έχουμε στρώσει λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-6 ώρες.

Για το πασπάλισμα

Αδειάζουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη άχνη, το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Στη συνέχεια κόβουμε το μείγμα σε λουκούμια μεγέθους που μας αρέσει. Τέλος, πασπαλίζουμε το λουκούμια με το μείγμα με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:


RSS
Follow by Email