Ο μπακλαβάς είναι ένας θησαυρός της ελληνικής γαστρονομίας, γνωστός για την πλούσια γεύση και τον αρωματικό χαρακτήρα του. Η συνταγή μου σήμερα συνδυάζει λεπτές στρώσεις φύλλου, πλούσια κρέμα και τραγανά καρύδια, δημιουργώντας ένα απόλυτα εθιστικό γλυκό που θα σε καταπλήξει με κάθε μπουκιά. Η διαδικασία παρασκευής είναι τόσο απλή που θα την αγαπήσεις από την πρώτη στιγμή. Επομένως, θέλω να μην αντισταθείς στον πειρασμό και να βυθιστείς σε αυτή τη γευστική απόλαυση!
20 μπακλαβαδάκια
ΥΛΙΚΑ
8 φύλλα κρούστας
150γρ βούτυρο
80γρ τριμμένο καρύδι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
300ml γάλα
60γρ σιμιγδάλι ψιλό
50γρ ζάχαρη
1/4 κουτ γλυκού μαστιχα χίου
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 κουτ σούπας μέλι
1 φέτα λεμόνι
3 καρφάκια γαρύφαλλο
1 ξυλάκι κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας, τα γαρίφαλα και την φλούδα από το λεμόνι. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μέλι ,ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, τη ζάχαρη , το σιμιγδάλι και την μαστίχα χίου. Τα βάζουμε στην φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Την κατεβάζουμε απο την φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.
ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΚΛΑΒΑΔΑΚΙΑ
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και χοντροκόβουμε το καρύδι στον ηλεκτρικό τρίφτη. Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας τα φύλλα ανά δύο και βουτυρώνουμε ενδιάμεσα από τις διπλές στρώσεις. Στη συνέχεια με ένα μαχαίρι κόβουμε τα φύλλα σε τετράγωνα. Βάζουμε σε κάθε τετράγωνο ένα κουταλάκι κρέμα και καρύδι . Κλείνουμε σε τρίγωνο και πατάμε μπροστα ελαφρά με το χέρι μας ώστε να φυλακίσουμε την γέμιση. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα μπακλαβαδάκια . Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα βουτυρώνουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά ή ώσπου να πάρουν χρώμα. Μόλις ψηθούν βγάζουμε απο το φούρνο και αφαιρόυμε την λαδόκολλα. Σιροπιάζουμε με σιρόπι κρύο και πασπαλίζουμε με φυστίκι αιγίνης . Καλή επιτυχία