ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΚΑΡΙΟΚΕΣ

ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΚΑΡΙΟΚΕΣ


Η καριόκα αποτελεί ένα παραδοσιακό γλύκισμα που πρωτοεμφανίστηκε το 1926 σε ένα ζαχαροπλαστείο στην πόλη της Ξάνθης. Το γλυκό αυτό, φτιαγμένο από παντεσπάνι, καρύδια και διάφορα είδη σοκολάτας, αποκτά την ονομασία του από το σοκολατί χρώμα που θυμίζει τους κατοίκους του Ρίο ντε Τζανέιρο, γνωστούς ως Cariocas. Από τότε, η καριόκα έχει γίνει διάσημη και αγαπητή σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα στην πόλη της Ξάνθης, όπου θεωρείται σχεδόν συμβολικό γλυκό.

Σήμερα σου ετοίμασα καριόκες σε νηστίσιμη μορφή, πλούσιες σε καρύδι και σοκολάτα. Είναι ένα γλυκό που προσφέρει ατελείωτες δυνατότητες προσαρμογής στις προτιμήσεις μας. Κρατώντας τα βασικά συστατικά, καρύδια και σοκολάτα, μπορούμε να προσθέσουμε ό,τι μας αρέσει, αποτελούν ιδανική επιλογή για οποιαδήποτε εορταστική περίσταση ή γλυκό για κέρασμα.

25-28 καριόκες

ΥΛΙΚΑ

300γρ νερό 

300γρ ζάχαρη 

250γρ καρύδια χοντροκομμένα

3 κουτ σούπας κακάο 

100γρ κουβερτούρα 

2 κουτ σούπας Κονιάκ 

250γρ φρυγανιά τριμμένη 

1 κουτ γλ κανέλα 

Ξύσμα πορτοκαλί 

ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

500γρ κουβερτούρα 

1 κουτ γλυκού λάδι ηλιέλαιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 3 λεπτά. Προσθέτουμε την κουβερτούρα (100γρ) και το κακάο , ανακατεύουμε συνέχεια έως ότου να λιώσουν . Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια , την τριμμένη φρυγανιά, το ξύσμα απο το πορτοκάλι,την κανελα και το κονιάκ. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδόκολλα και φτιάχνουμε 1 ρολό. Το βάζουμε για 2 ώρες στην κατάψυξη. Όταν το βγάλουμε το κόβουμε σε φέτες (Όχι πολύ χοντρές, αν σου βγούν μεγάλες κόψετες στην μέση , θα βγουν σαν μισο φέγγαρο). Λιώνουμε την κουβερτούρα σε Μπεν Μαρί και στο τέλος προσθέτουμε το ηλιέλαιο. Βουτάμε τις φέτες και με την βοήθεια ενός πιρουνιού, τις γυρίζουμε να πάει παντού η σοκολάτα. Τις απλώνουμε σε λαδόκολλα και αφήνουμε να παγώσει η σοκολάτα. Αν θέλουμε να πάγωσουν πιο γρήγορα τις βάζουμε στο ψυγείο. Τέλος αφού παγώσουν ,τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο. Καλή επιτυχία.