ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΜΗΛΟ

8 Νοεμβρίου, 2022

ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΜΗΛΟ

0 Comments

Μίλα μου για μήλα…. μέσα σε γλυκά , με αρώματα κανέλας να αναστατώνουν ουρανίσκους και να δημιουργούν γλυκές αναμνήσεις με κάθε μπουκιά ! Αχ αυτά τα μήλα μόλις φτάσουν στο ράφι του μανάβη αμέσως καταλαβαίνεις ότι εφτασε η αγαπημένη εποχή όλου του χρόνου (για μενα χαχαχα) το τελευταίο πιο χαριτωμένο χαμόγελο που ξυπνά συναισθήματα και αισθήσεις….το φθινόπωρο!!!

Σήμερα φτιάχνουμε σκαλτσούνια με γεύση μήλο, κανέλα και μπόλικα καρύδια γιατί το φθινόπωρο είναι εδώ !!!!

Τα σκαλτσούνια είναι μια παραδοσιακή συνταγή που όλοι λατρεύουν , πολύ λίγα υλικά και απίθανο αποτέλεσμα .Τριφτή ζύμη που όταν σπάσει στην πρώτη δαγκωματιά καταφθάνει στο στόμα το μήλο με το άρωμα κανέλας και φυσικά κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα!!!! Την γέμιση μπορείς να την φτιάξεις με ότι βάλει ο νου σου , από γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες ,ξηρούς καρπούς, λουκούμια και φυσικά με μήλο όπως εγώ!!! Είναι νηστίσιμα και πολυαγαπημένα!

ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη

1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
450ml Ηλιέλαιο
120γρ Καστανή Ζάχαρη
270ml Μπύρα
1 κουτ γλυκού Κανέλα

Για την γέμιση

3 μήλα (τριμμένα)

1 φλιτζάνι καρύδια (τριμμένα)

1 κουτ γλυκού κανέλα

3 κουτ σούπας φρυγανιά τριμμένη

5 κουτ σούπας ζάχαρη καστανή

Για πασπάλισμα

άχνη ζάχαρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ, βάζουμε το ηλιέλαιο, την καστανή ζάχαρη, την μπύρα, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά.
Σταδιάκα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.

Για την γέμιση

Κόβουμε και τρίβουμε τα μήλα, ψιλοκόβουμε το καρύδι και ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης!

Ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα “φύλλο” με πάχος μισό εκατοστό (εκτός αν θέλουμε περισσότερη ζύμη σε κάθε σκαλτσούνι). Με ένα ποτήρι ή με ένα κουπ πάτ κόβουμε κύκλους στο μέγεθος που θέλουμε , πέρνουμε με ένα κουταλάκι λίγη απο την γέμιση και τοποθετούμε στην μέση του κύκλου, αποδιπλώνουμε τον κύκλο στη μέση και τον πιέζουμε ένα μικρό πιρούνι για να κολλήσει καλά και να μην ανοίξει. Ψήνουμε τα σκαλτσούνια για 25-35 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνου ή μέχρι να δούμε ότι έχουν πάρει χρώμα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αφού κρυώσουν…Καλή επιτυχία!

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:



RSS
Follow by Email