ΚΕΡΚΥΡΑ ΘΑ ΠΕΙ…ΠΑΣΧΑ!!!

ΚΕΡΚΥΡΑ ΘΑ ΠΕΙ…ΠΑΣΧΑ!!!

Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις. Το νησί φοράει τα καλά του, η φύση είναι ντυμένη στα πράσινα και όλοι είναι έτοιμοι να υποδεχτούν αυτό το μεγάλο θρησκευτικό γεγονός. Στην Κέρκυρα το Πάσχα κάνει θόρυβο…δεν θα ξανά συναντήσεις πουθενά στον κόσμο τέτοιο Πάσχα. Τα έθιμα πολλά και κάθε χρόνο το νησί γεμίζει με πολλούς επισκέπτες που έρχονται να ζήσουν αυτή την μοναδικά εμπειρία. Η συγκίνηση μεγάλη ακόμα και για όλους τους Κερκυραίους που το ζούμε κάθε χρόνο.

Μονή Βλαχαίρενας -θέση Κανόνι , όπου πίσω διακρίνεται το Ποντικονήσι .-φωτογραφία Έλενα Χονδρογιάννη
Καντούνι Καλοχαιρέτου-φωτογραφία Έλενα Χονδρογιάννη

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Κυριακή των Βαϊων όπου γίνεται η Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από θανατηφόρο επιδημία πανώλης που το 1629 είχε χτυπήσει την Κέρκυρα. H Λιτανεία γίνεται ανελιπώς από το 1630, σε αυτήν λαμβάνουν μέρος όλες οι φιλαρμονικές του νησιού, όχι πολλές, μόνο 18!!!!

Λιτανεία Κυριακή των Βαΐων φωτογραφία πηγή tripadvisor (προ covid19)

Η Μεγάλη Παρασκευή στην Κέρκυρα

Την Μεγάλη Παρασκευή το Λιστόν φοράει τα μωβ φαναράκια του και δηλώνει το πένθος, το νησί «βυθίζεται» στη θλίψη για τα ‘Αγια Πάθη που βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

Οι περιφορές των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής στην Κέρκυρα έχουν διαφορετικό χρώμα και ακολουθούν κάποιου είδους ιεροτελεστία που κάνουν το γεγονός πιο εντυπωσιακό, οι πομπές των επιταφίων βγαίνουν με καθορισμένη σειρά από κάθε Ναό και διασταυρώνονται όλες στο κέντρο της Πόλης. Το βράδυ στις δέκα έχουμε την περιφορά του επιταφίου της Μητρόπολης και σίγουρα θα νιώσεις κατάνυξη και συγκίνηση ακούγοντας το adagio από την Παλαιά φιλαρμονική. Σε όλη τη διαδρομή είναι τοποθετημένα στις άκρες του δρόμου χιλιάδες αναμμένα κεριά δείχνοντας τον δρόμο. Οι τρείς παλιότερες φιλαρμονικές της πόλης συνοδεύουν καθ`όλη την διαδρομή παίζοντας η κάθε μία συγκεκριμένο πάντα κομμάτι, η κόκκινη που είναι η “Παλαιά” Φιλαρμονική παίζει το Adagio του Albinoni, η μπλέ δηλαδή η φιλαρμονική “Μάντζαρος” την Marcia Funebre του G. Verdi, και η φιλαρμονική “Καποδίστριας” την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

Το λιστόν Μεγάλη Παρασκεύη -φωτογραφία πηγή tripadvisor (προ covid19)
Επιτάφειος Μητρόπολης -φωτογραφία πηγή tripadvisor (προ covid19)

Το Μεγάλο Σάββατο στην Κέρκυρα

Το μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνά νωρίς. Στις 6 τα χαράματα όπου στην Εκκλησία της Παναγίας των ξένων γίνεται ο τεχνητός “σεισμός” σε αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με τη Βίβλο κατά την Ανάσταση. Αργότερα γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα με τις φιλαρμονίκες πάντα παρούσες να παίζουν πένθιμες μελωδίες….Και ξαφνικά μέσα σε λίγα λεπτά από το πένθος του επιταφίου στη χαρά της πρώτης Ανάστασης που στην κυριολεξία τα σπάμε….Η πρώτη Ανάσταση γίνεται το Μεγάλο Σάββατο στις έντεκα το πρωί και όλοι οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες περιμένουν στα μπαλκόνια τους να πετάξουν στον δρόμο μεγάλα πήλινα κανάτια ή στάμνες, γεμάτα νερό, με μουσική υπόκρουση τις καμπάνες των Εκκλησιών που χτυπούν χαρμόσυνα. Οι φιλαρμονικές επιστρέφουν στους δρόμους, και συνεχίζουν να παίζουν, αλλά σε πιο χαρούμενο τόνο αυτή τη φορά (Γκρεκούς). Σε όποια γωνιά και να είσαι στο νησί θα ζήσεις αυτήν την μοναδική εμπειρία αφού Μεγάλο Σάββατο έντεκα το πρωί όλοι μας βγαίνουμε στα μπαλκόνια….

Πρώτη Ανάσταση σπάσιμο μπότιδων -φωτογραφία πηγή tripadvisor (πρo covid19)
φωτογραφία πηγή tripadvisor (προ covid19)
Πρώτη Ανάσταση -φωτογραφία πηγή tripadvisor (πριν covid19)

Το Άγιο Φως φτάνει λίγο μετά τις 10.00, στο αεροδρόμιο «Ιωάννης Καποδίστριας» και το παραλαμβάνει ο Μητροπολίτης και κάτω από ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη, ακολουθεί η πομπή του Αγίου Φωτός, στην πλατεία Λιστόν. Πλήθος κόσμου είναι μαζεμένο εκεί για να γιορτάσει την Ανάσταση δοξάζοντας τον Κύριο και τηρώντας τα έθιμα. Τα βεγγαλικά κάνουν την εμφάνιση τους και δημιουργούν μια μαγική εικόνα … θα ακούς από τα μεγάφωνα το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ και θα νιώθεις κατάνυξη και δέος… Η Κέρκυρα είναι Κοσμοπολίτισσα και άκρως γοητευτική, έχει πολλές φορές χαρακτηριστεί η “Αρχόντισσα του Ιονίου”, αποτελώντας ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό.

Το βράδυ την Ανάστασης στην πάνω πλατεία- φωτογραφία πηγή tripadvisor (προ covid19)
Ανάσταση -φωτογραφία πηγή tripadvisor (πρo covid19)
Λιστόν η καλύτερη περατζάδα με έναν αέρα αριστοκρατίας!-φωτογραφία Έλενα Χονδρογιάννη
Καντούνι του Αγίου Σπυρίδωνα-φωτογραφία Έλενα Χονδρογιάννη 
Must βεβαίως η επίσκεψη στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του νησιού, με το ψηλότερο καμπαναριό της πόλης. Το σκήνωμα του Αγίου αποτελεί ιερό κειμήλιο του ναού και φυλάσσεται σε ασημένια λάρνακα. φωτογραφία Έλενα Χονδρογιάννη
Άγιος Σπυρίδωνας,λαμπάδες στην χάρη του-φωτογραφία Έλενα Χονδρογιάννη
Παλιά πόλη- Αρχοντιά στο μεγαλείο-φωτογραφία Έλενα Χονδρογιάννη
Καντούνι Βενετσιάνικο πηγάδι-φωτογραφία Έλενα Χονδρογιάννη

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Κέρκυρας αφιερωμένος στη Υ.Θ. Σπηλαιώτισσα και Αγίων Βλασίου και Θεοδώρας. Εντός του Ιερού Ναού βρίσκεται ακέραιο και άφθαρτο το Σεπτόν Λείψανο της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας συζύγου του Θεοφίλου. Ο Ναός εορτάζει στις 15 Αυγούστου και στις 11 Φεβρουαρίου προς τιμή των δύο Αγίων όπου και μοιράζεται καρπούζι εις ανάμνηση θαύματος του Αγίου Βλασίου. Το Λείψανο της Αγίας Θεοδώρας λιτανεύεται μετά από απόφαση του Μακαριστού Μητροπολίτου Τιμοθέου την Κυριακή της Ορθοδοξίας.
φωτογραφία Έλενα Χονδρογιάννη

Μουράγια -φωτογραφία Έλενα Χονδρογιάννη
Κανόνι – φωτογραφία Έλενα Χονδρογιάννη
Μπότηδες-Στάμνες

29 Απριλίου 2021 – Γράφει η Έλενα Χονδρογιάννη

Copyright Notice

Για την οποιαδήποτε αντιγραφή ή αναπαραγωγή του άρθρου αυτού, θα πρέπει αυστηρά να αναφέρεται η αρχική πηγή με ενεργό σύνδεσμο.