Σήμερα, θα φτιάξουμε σαραγλί, ένα από τα πιο λαχταριστά σιροπιαστά γλυκά που υπάρχουν. Αυτά τα τραγανά σαραγλάκια, με τον Ανατολίτικο τους χαρακτήρα, μυρίζουν βούτυρο και γεμίζουν το στόμα με μια ανατολίτικη εκρηκτικότητα. Αυτό το γλυκό είναι πραγματικά ό,τι πρέπει για να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι! Έχει πλούσια φύλλα κρούστας που μυρίζουν το υπέροχο άρωμα του βουτύρου και κρύβουν μέσα τους έναν κόσμο γεμάτο ξηρούς καρπούς, δίνοντας μια ευχάριστη αίσθηση σε κάθε δαγκωνιά. Στην γέμιση μπορείς να βάλεις ότι ξηρό καρπό θέλεις. Έτσι, αφήνεις τη δημιουργικότητά σου να οδηγήσει και να δημιουργήσεις το σαραγλί που θα ικανοποιήσει πλήρως τις προτιμήσεις σου!
Με αυτά τα βήματα, θα δημιουργήσεις λαχταριστά σαραγλάκια μπακλαβάδακια με την τέλεια υφή και γεύση.
Καλό Βούτυρο ή Λάδι: Χρησιμοποιούμε καλό βούτυρο ή λάδι για το βουτύρωμα των φύλλων ζύμης. Αυτό θα δώσει γεύση και λάμψη στα σαραγλάκια
Προσοχή στο Ψήσιμο: Το κλειδί για τέλεια σαραγλάκια βρίσκεται στο καλό ψήσιμο .Ψήνουμε τα σαραγλάκια σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να γίνουν χρυσόκοκκινα. Πολύ χαμηλή θερμοκρασία για πολύ ώρα, εξασφαλίζει το στέγνωμα των φύλλων μέχρι μέσα, ενώ τα αφήνει μαλακά και αέρινα. Το αποτέλεσμα είναι τραγανό σαραγλί που συγχρόνως λιώνει στο στόμα.
Σιρόπι Μελιού: Αφού βγουν από το φούρνο, σιρόπιαζουμε τα με κρύο σιρόπι μελιού. Αυτό προσθέτει γλύκα, υγρασία και αρωματικότητα στα σαραγλάκια.
Αφήνετε να Κρυώσουν: Αφήνουμε τα σαραγλάκια να κρυώσουν πλήρως πριν τα σερβίρουμε.
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο φύλλα κρούστας(450γρ)
300γρ βούτυρο
300γρ καρύδι τριμμένο
1 κουτ γλυκού κανέλα
1/2 κουτ γλυκού γαρίφαλο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
450γρ ζάχαρη
250ml νερό
1 ξυλάκι κανέλας
5-6 καρφάκια γαρύφαλλο
3-4 Φλούδες λεμόνι
1 κουτ σούπας μέλι
1 κουτ γλυκού χυμό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας, τα γαρίφαλα και τις φλούδες από το λεμόνι. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μέλι ,τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΡΑΓΛΙ
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο .Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το τριμμένο καρύδι με το γαρύφαλλο και την κανέλα.
Παίρνουμε ένα φύλλο, το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας και το βουτυρώνουμε με ένα πινέλο. Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του. Βάζουμε 2 ξυλάκια (από καλαμάκι) στη μέση του φύλλου και τα διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας 2 δάχτυλα κενό στην άκρη του. Τυλίγουμε σε ρολό όχι όμως πολύ σφιχτό. Σουρώνουμε με τα χέρια τις άκρες, πιέζοντας τις άκρες προς το κέντρο, και αφαιρούμε τα ξυλάκια. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25×32εκ. και βάζουμε μέσα το σαραγλί. Βουτυρώνουμε με το πινέλο από πάνω αμέσως για να μην ξεραθούν τα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί. Στο τέλος περιχύνουμε το βούτυρο που περισσέψε πάνω απο τα σαραγλάκια. Κόβουμε σε κομμάτια.
Ψήνουμε το σαραγλί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 60-70 λεπτά μέχρι να γίνει το φύλλο τραγανό και χρυσαφένιο.Βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στα καυτά σαραγλί.
Αφήνουμε 30-40 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και σερβίρουμε.