ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΤΙ

ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΤΙ

Το ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα φαγητό με μελιτζάνες που είναι γεμάτες κρεμμύδια, ντομάτες και σκόρδο και στη συνέχεια σιγοβράζει σε ελαιόλαδο και καραμελώνει. Συνήθως τρώγεται ζεστό ή ακόμη και κρύο.

Το Ιμάμ μπαϊλντί έχει Τούρκικη καταγωγή. Ετυμολογικά ιμάμ μ παϊλντί σημαίνει «Ο ιμάμης λιποθύμησε» και η ονομασία του συνοδεύεται από μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο Ιμάμης έψαλνε στον μιναρέ την περίοδο του ραμαζανιού (όπου οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε τίποτα μέχρι τη δύση του ηλίου) όταν μυρίστηκε το ωραίο φαγητό που έφτιαχνε μια γειτόνισσα. Η μυρωδιά ήταν τόσο ωραία που ο ιμάμης λιποθύμησε και έπεσε από τον μιναρε. Από τότε το φαγητό ονομάστηκε έτσι…και λυποθυμώ και εγώ με κάθε πιρουνιά!!!

YΛΙΚΑ 

3 μελιτζάνες φλάσκες 

3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα λεπτές φέτες 

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο 

40ml κρασί κόκκινο

100γρ ντοματίνια ή 2 ντομάτες ώριμες 

1 σκελίδα σκόρδο 

1 κουτ σούπας πελτέ ντομάτας 

1 ξυλάκι κανέλας

1/2 κουτ γλ μπαχάρι

1 φύλλο δάφνης

1 κουτ γλ ζάχαρη

Αλάτι 

Πιπέρι 

ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ

Μερικές φέτες ντομάτα

1 κουτ σούπα τριμμένη φρυγανιά

Μαιντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Κόβουμε τις μελιτζάνες καταμήκος να χωριστεί το κοτσάνι τους στα δύο χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε ρόμβους το ψαχνό τους.  Βάζουμε τις μελιτζάνες σε λεκάνη με αλατισμένο νερό και τις αφήνουμε για 15 λεπτά .Τις στραγγίζουμε τις ξεπλένουμε με καθαρό νερό και τις σκουπίζουμε . Τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι και τις βάζουμε σε ένα ταψί . (μπορείς να τις ψήσεις και στο φούρνο) .Στο λάδι του τηγανιού βάζουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τις ντομάτες και την ζάχαρη ,ρίχνουμε το πελτέ ντομάτας  και καίμε στη βάση της κατσαρόλας ,προσθέτουμε μαϊντανό αλάτι και πιπέρι αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά . Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μ’ένα κουτάλι γεμίζουμε με το μείγμα τις μελιτζάνες αφού πρώτα πιέσουμε να γίνει σαν βάρκα και να χωρέσει γεμίσει .Προσθέτουμε πάνω από κάθε μελιτζάνα δυο φέτες ντομάτα και πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη . Ψήνουμε για 30-35 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς . Σερβίρουμε με μαιντανό.