Μηλόπιτα: Το γλυκό που κρύβει τη ζεστασιά του φθινοπώρου σε κάθε μπουκιά!
Αν υπάρχει ένα γλυκό που μπορεί να γεμίσει το σπίτι με αρώματα και να φέρει χαμόγελα, αυτό είναι η μηλόπιτα. Τα μήλα και η κανέλα ,συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα που ξεπερνά κάθε προσδοκία. Αυτή η μηλόπιτα δεν έχει ζύμη, αλλά στρώσεις από αφράτο τσουρέκι και καραμελωμένα μήλα που λιώνουν στο στόμα. Είναι το γλυκό που συνοδεύει τέλεια έναν ζεστό καφέ, μια χαλαρή στιγμή στο σπίτι ή μια συγκέντρωση με αγαπημένα πρόσωπα.
8 κομμάτια
ΥΛΙΚΑ
480γρ τσουρέκι
50γρ βούτυρο
5 μήλα
2 1/2 κουτ σούπας αλεύρι
1 κουτ γλυκού κανέλα
70γρ ζάχαρη καστανή
100ml νερό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
120ml γάλα
120ml κρέμα γάλακτος (για γλυκά)
2 αυγά
1 1/2 κουτ σούπας λιωμένο βούτυρο
50γρ ζάχαρη καστανη
2 βανίλιες
1/2 κουτ γλ κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προετοιμάζουμε τα μήλα:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τα μήλα. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι , το νερό και αφήνουμε τα μήλα να καραμελώσουν, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν πλούσιο χρώμα.- Ετοιμάζουμε τη βάση:
Κόβουμε το τσουρέκι σε φέτες και στη συνέχεια σε κυβάκια. Σε ένα ταψί ή τσέρκι (22εκ.) με λαδόκολλα, απλώνουμε μια στρώση από τα κυβάκια τσουρεκιού και πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας ώστε να σταθεροποιηθούν. Από πάνω, προσθέτουμε μια στρώση από τα καραμελωμένα μήλα και τα στρώνουμε καλά με ένα κουτάλι. Επαναλαμβάνουμε με άλλη μια στρώση τσουρέκι και καραμελωμένα μήλα. Τελειώνουμε με μια τελευταία στρώση τσουρέκι και αφήνουμε στην άκρη.- Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε την κανέλα, τη βανίλια, το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το λιωμένο βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.- Συναρμολογούμε και ψήνουμε:
Ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας ομοιόμορφα πάνω από το τσουρέκι, φροντίζοντας να απορροφηθεί παντού. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με καστανή ζάχαρη για επιπλέον τραγανή υφή. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.Αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε. Σερβίρεται ιδανικά ζεστή , σκέτη ή με σαντιγί ή με μια μπάλα παγωτό βανίλια για απόλυτη απόλαυση!