ΔΙΠΛΕΣ

8 Δεκεμβρίου, 2022

ΔΙΠΛΕΣ

0 Comments

Οι μελένιες , τραγανές, δίπλες , κατάγονται από την Πελοπόννησο. Είναι ένα Ελληνικό γλυκό όπου το κύριο συστατικό του είναι λεπτή ζύμη. Η Καλαμάτα και η Μάνη, έχουν μακρά παράδοση στις δίπλες. Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζεται με σιρόπι. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται μέλι αντί για σιρόπι και οι δίπλες αρωματίζονται με κανέλα και προστίθεται ψιλοκομμένο καρύδι. Οι δίπλες μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, αλλά τα πιο κοινά είναι σπιράλ, φιόγκοι και λουλούδια. Η παράδοση θέλει τις δίπλες, να είναι το γλυκό που σερβίρεται συνήθως σε γάμους αλλά σιγά –σιγά εξαπλώθηκαν ως έθιμο και έγιναν και το Ελληνικό γλυκό της πρωτοχρονιάς. Στη Σίφνο, στην Άνδρο, στην Κρήτη, αλλά και σε άλλα νησιά οι δίπλες είναι γνωστές ως «Αυγοκαλάμαρα». Υπάρχουν για να μας γλυκαίνουν, το παρελθόν, να συνοδεύουν το παρόν και να ευ-οιωνίζουν το μέλλον.

Υλικά

Για την ζύμη 

5 Αυγά 

500 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 σφηνάκι Τσίπουρο 

1 κουτ γλυκού Ζάχαρη 

1/2 κουτ γλυκού Αλάτι 

Για το σιρόπι 

500 ml Νερό 

500 γρ Ζάχαρη 

400 γρ Μέλι 

150 γρ Καρύδια 

1 κουτ γλυκού Κανέλα (Σκόνη) 

1 ξυλάκι Κανέλα 

Για τηγάνισμα Λάδι 

Για άνοιγμα φύλλων Κορνφλάουρ 

Εκτέλεση

Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, τα χτυπάμε, ρίχνουμε το τσίπουρο, το αλάτι και την ζάχαρη. Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα με τα αυγά σιγά σιγά το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια πολύ σφιχτή ζύμη. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.

Βάζουμε αρκετό λάδι σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει. Χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπαλάκια ρίχνουμε κορνφλάουρ και ανοίγουμε με τον πλάστη ένα πολύ λεπτό φύλλο. Κόβουμε λωρίδες σε κομμάτια ορθογώνια. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης από αυτά που κόψαμε. Το ανοίγουμε λίγο με τα χέρια και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Το γυρνάμε αμέσως και από την άλλη πλευρά. Μετά το τσιμπάμε από τη μια άκρη με ένα πιρούνι και το γυρνάμε γύρω γύρω να πάρει στρογγυλό σχήμα. Θέλει γρήγορες κινήσεις. Δεν θέλουν πολύ τηγάνισμα ίσα να πάρουν χρώμα. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι, βράζουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε και το μέλι. Βουτάμε μέσα στο σιρόπι τις δίπλες για μερικά δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε με τριμμένο καρύδι και κανέλα.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:RSS
Follow by Email