ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ

Τα ντολμαδάκια, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, κάποιοι τα λένε σαρμαδάκια και άλλοι γιαπράκια και ενώ το όνομα σε όλες τις περιπτώσεις είναι τουρκικό, η ιδέα είναι γνωστή από την αρχαία ακόμη Ελλάδα. Στο πέρασμα των αιώνων η λαμπρή ιδέα υιοθετήθηκε από την κουζίνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ οι Έλληνες αντιδανείστηκαν τα νέα τουρκικά ονόματα, τα οποία προέρχονται από το sarma που σημαίνει τυλιχτό, από το yaprak που είναι το φύλλο του σπανακιού, της αμπέλου και όχι το φύλο της ζύμης και από το dolma που σημαίνει γεμιστό.

Τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, τα ντολμαδάκια συνεχίζουν να στολίζουν τα νηστίσιμα και γιορτινά τραπέζια , τον ουζο- ή τσιπουρομεζέ μέσα ή έξω από το σπίτι δίνοντάς μας την μοναδική τους νοστιμιά με άρωμα και γεύση Ελλάδας!

ΥΛΙΚΑ

400γρ ρύζι καρολίνα

350γρ αμπελόφυλλα (βαζάκι)

2 ματσάκια φρέσκα κρεμμύδια

1 κρεμμύδι ξερό

1 ματσάκι μαιντανό

1 ματσάκι άνηθο

Μερικά φύλλα δύοσμο

2 λεμόνια

6 φέτες λεμόνι

400γρ αμπελόφυλλα

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλάτι

φρέσκο πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

250γρ γιοαύρτι

1 κουτ σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ σούπας χυμό λεμόνι

άνηθο

δύσμο

αλάτι

πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με καπάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το κρεμμύδι μαζί με το ½ ελαιόλαδο.
Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να καραμελώσου και να χάσουν τον όγκο τους.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά, θέλουμε το ρύζι να τραβήξει το νερό.
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι, τον μαιντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, αλάτι ,πιπέρι, λεμόνι και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε τον πάτο μίας κατσαρόλας (22 εκ.) με 5-6 αμπελόφυλλα, τις φέτες των λεμονιών. Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα, σε ένα ξύλο κοπής, με τα νεύρα προς τα πάνω και τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω, βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά τον ντολμά.

Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά, μέσα στην κατσαρόλα χωρίς να αφήνουμε κενά. Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καπακώνουμε- ακουμπάμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες, για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά. Σιγοβράζουμε για περίπου 30-40 λεπτά.

Όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στην κατσαρόλα. Για τη σως γιαουρτιού, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το γιαούρτι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και το πιπέρι. Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια, συνοδεύοντάς τα με τη σως γιαουρτιού. Καλή επιτυχία