Ο απόλυτος μεζές για ούζο και για τσίπουρο είναι το χταπόδι το ξυδάτο. Ένας μεζές με τεράστια ένταση και γεύση ! Δεν λείπει ποτέ από τα νηστίσιμα τραπέζια και ο τρόπος για να το φτιάξεις είναι πανεύκολος! Μπορείς να το αποθηκεύσεις σε αεροστεγές βάζο και να έχεις πάντα έτοιμο έναν τέλειο μεζε που θα συνοδέψει το ουζάκι σου!
ΥΛΙΚΑ
1 χταπόδι 1 κιλό (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
1 κουτ σούπας ρίγανη
120ml ξύδι
250ml ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνη
κόκκοι από πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλένουμε το χταπόδι με άφθονο νερό, αφαιρούμε το στόμα και καθαρίζουμε την κουκούλα του. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα κρύο νερό και ρίχνουμε το χταπόδι , τα φύλλα δάφνης και μερικούς κόκκους πιπεριού. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 11/2- 2 ώρες.



Τρυπάμε το χταπόδι με ένα πιρούνι και αν είναι μαλακό είναι έτοιμο. Βγάζουμε το χταπόδι απο την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, την ρίγανη, τους κόκκους πιπεριού και ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. Κόβουμε σε κομμάτια το χταπόδι το τοποθετούμε σε ένα μπολ και περιχύνουμε με το μείγμα του ελαιόλαδου. Τοποθετούμε σε κλειστό δοχείο για μια μέρα την επόμενη απολαμβάνουμε. Διατηρείται για πολλές μέρες στο ψυγείο.





You must be logged in to post a comment.