ΠΩΣ ΝΑ ΒΑΨΕΙΣ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ

ΠΩΣ ΝΑ ΒΑΨΕΙΣ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΜΕ ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ

Ένα από τα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών….Η διαδικασία του βαψίματος γίνεται την Μ. Πέμπτη η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας. Η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής. Το κόκκινο τους χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού που έδωσε σωτηρία στον κόσμο, συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού αλλά έκρυβε μέσα ζωή αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε.

Με τον καιρό τα αυγά άρχισαν να βάφονται σε διάφορα χρώματα με κύριο πρωταγωνιστή πάντα το κόκκινο χρώμα αφού δεν λείπει πότε από κανένα σπίτι…Όμως πολλές φορές το καλαθάκι γεμίζει με πολύχρωμα αυγά με διάφορους τρόπους και τεχνικές που υπάρχουν ακόμα και από τις γιαγιάδες μας….Σήμερα θα σου δείξω ένα καταπληκτικό τρόπο για να κάνεις τα αυγά σου ντεκουπάζ…Χωρίς βαφές, χωρίς κόπο και τόσοοο όμορφα.

  • Αν τα κρατήσεις μόνο για διακόσμηση μπορείς να βάλεις ασπράδι αυγού χωρίς να ειναι παστεριωμένο. Αν τα τσουγκρίσεις και τα φας θα βάλεις ασπράδι αυγού παστεριωμένο .

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ

  • Αυγά βρασμένα
  • Χαρτοπετσέτες με σχέδια της αρεσκείας σου
  • 1 σπράδι αυγού (ελαφρώς χτυπημένο παστεριωμένο)
  • 1 πινέλο

ΤΡΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να ξεχωρίσεις τα φύλλα από τις χαρτοπετσέτες (κρατάς μόνο την χρωματιστή). Κόψε το φύλλο αυτό της χαρτοπετσέτας με τα χέρια σου σε κομμάτια.

Βάζεις το κομμάτι της χαρτοπετσέτας με το επιθυμητό σχέδιο πάνω στο αυγό και από πάνω περνάς μια δόση ασπραδιού με το πινέλο έτσι ώστε το χαρτί να μουλιάσει και να κολλήσει πάνω στο τσόφλι.

Στη συνέχεια κόβεις τα περιττά μέρη της χαρτοπετσέτας και ξανά περνάς με ασπράδι και πινελάκι έτσι ώστε το αυγό να καλυφθεί ομοιόμορφα. Συνεχίζεις την ίδια διαδικασία μέχρι να καλυφθεί ομοιόμορφα το αυγό. Μην φοβηθείς να δεις το χρώμα τους να μην είναι έντονο μόλις στεγνώσουν θα γίνουν με ζωντανά χρώματα. Αφήνεις τα αυγά να στεγνώσουν και είναι έτοιμα!

Το Πάσχα μην ξεχνάς είναι η λαμπρότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, είναι ίσως η μοναδική γιορτή που κλείνει μέσα της όλα τα συναισθήματα. Από την αγωνία, τον πόνο τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης, περνάμε στην αγαλλίαση και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση. Καλή Ανάσταση σε όλους με υγεία!

30 Απριλίου 2024 – Γράφει η Έλενα Χονδρογιάννη

Copyright Notice

Για την οποιαδήποτε αντιγραφή ή αναπαραγωγή του άρθρου αυτού, θα πρέπει αυστηρά να αναφέρεται η αρχική πηγή με ενεργό σύνδεσμο.