Αυτό το σάμαλι με στραγγιστό γιαούρτι Δωδώνη είναι η τέλεια ισορροπία παράδοσης και γεύσης. Το σιμιγδαλένιο γλυκό γίνεται απίστευτα αφράτο, ενώ το γιαούρτι προσθέτει πλούσια, βελούδινη υφή που απογειώνει κάθε μπουκιά. Είναι εύκολο στην παρασκευή και κατάλληλο για κάθε ώρα της ημέρας, είτε για να συνοδεύσεις τον καφέ σου, είτε για ένα ανάλαφρο και γλυκό κλείσιμο του γεύματος.
Χρόνος μαγειρέματος 50´λεπτά
Μερίδες 9
ΥΛΙΚΑ
350γρ γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ στραγγιστό 8%
1 1/2 κουτ γλ μαγειρική σόδα
230γρ ζάχαρη
360 γρ σιμιγδάλι χονδρό
120ml νερό
1/2 κουτ γλυκού μαστίχα Χίου
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
500ml νερό
400γρ ζάχαρη
3 κουτ γλυκού ροδόνερο
1 φέτα λεμόνι
10-12 αμύγδαλα λευκά
ΓΙΑ ΑΛΕΙΜΜΑ ΤΑΨΙΟΥ
1 κουτ σούπας βούτυρο
1 κουτ σούπας σιμιγδάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι:
Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και μια φέτα λεμονιού να βράσουν για 5 λεπτά, και στο τέλος προσθέτουμε το ροδόνερο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το στραγγιστό γιαούρτι ΔΩΔΩΝΗ με τη σόδα. Τρίβουμε τη μαστίχα Χίου με λίγη ζάχαρη (σε γουδί ή ηλεκτρικό τρίφτη) και την προσθέτουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με σύρμα. Σταδιακά προσθέτουμε το νερό, μέχρι να σχηματιστεί ένας πηχτός χυλός. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί 24 εκατοστών, το σκεπάζουμε με πανί και το αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Χαράζουμε απαλά την επιφάνεια του γλυκού σε κομμάτια και τοποθετούμε ένα αμύγδαλο σε κάθε κομμάτι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 35 λεπτά.
Αφού ψηθεί, κόβουμε σε κομμάτια με ένα μαχαίρι εκεί που είχαμε χαράξει, σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει για μερικές ώρες. Συνδυάζεται τέλεια με παγωτό καϊμάκι. Καλή επιτυχία!