“10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΚΟΠΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ”

“10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΚΟΠΟ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ”

Γράφει η Έλενα Χονδρογιάννη

Η κουζίνα μπορεί να γίνει το πιο δημιουργικό και χαλαρωτικό μέρος του σπιτιού, αρκεί να γνωρίζεις μερικά έξυπνα tips που λύνουν τα χέρια και κάνουν τη μαγειρική διασκέδαση. Από το πώς να εξοικονομείς χρόνο, μέχρι μικρά κόλπα που σώζουν γεύσεις, εδώ θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να μαγειρεύεις σαν επαγγελματίας, ακόμα κι αν έχεις λίγο χρόνο στη διάθεσή σου.

1. ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΑ ΣΚΟΡΔΟΥ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ

  • Αν βαριέσαι να καθαρίζεις σκελίδες μία-μία, βάλε τις μέσα σε ένα γυάλινο μπολ, κάλυψέ το με άλλο μπολ και κούνησε τα έντονα για 10-15 δευτερόλεπτα. Οι φλούδες θα πέσουν μόνες τους. Αυτό λειτουργεί ακόμα καλύτερα αν πιέσεις ελαφρά τις σκελίδες πριν.

2. ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΒΕΙΣ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΧΩΡΙΣ ΔΑΚΡΥΑ

  • Για να αποφύγεις τα δάκρυα, βάλε το κρεμμύδι στο ψυγείο για 10-15 λεπτά πριν το κόψεις. Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες μειώνουν την εξάτμιση των αερίων που ερεθίζουν τα μάτια.
  • Εναλλακτικά, κόψε το δίπλα σε ανοιχτό παράθυρο ή φόρεσε γυαλιά (ναι, ακόμα και κολυμβητικά κάνουν δουλειά!).

3. ΓΡΗΓΟΡΟ ΜΑΛΑΚΩΜΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

  • Αν ξέχασες να βγάλεις το βούτυρο νωρίς, κόψε το σε μικρά κομμάτια και τρίψ’ το με έναν τρίφτη. Μπορείς επίσης να τοποθετήσεις το κομμάτι ανάμεσα σε λαδόκολλες και να το χτυπήσεις ελαφρά με έναν πλάστη.

4. ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

  • Μην πανικοβάλλεσαι! Γέμισε την κατσαρόλα με ζεστό νερό και πρόσθεσε λίγο ξύδι ή απορρυπαντικό πιάτων. Άφησέ τη να μουλιάσει για 10 λεπτά και καθάρισε εύκολα με σφουγγάρι.

5. ΓΡΗΓΟΡΟ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΜΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

  • Για να ξεφλουδίσεις τις ντομάτες, κάνε μια μικρή σταυρωτή τομή στη βάση τους. Βούτηξέ τις για 30 δευτερόλεπτα σε βραστό νερό και μετά κατευθείαν σε παγωμένο. Η φλούδα θα γλιστρήσει μόνη της. Ιδανικό για σάλτσες ή σούπες.

6. ΞΕΠΑΓΩΝΟΝΤΑΣ ΚΡΕΑΣ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ

  • Αν χρειάζεσαι γρήγορα ξεπάγωμα, βάλ’ το σε αεροστεγή σακούλα και βύθισέ το σε μπολ με κρύο νερό. Ανανέωνε το νερό κάθε 30 λεπτά. Είναι ασφαλές και αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων.

7. ΤΕΛΕΙΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΑΥΓΩΝ

  • Αν θες αφράτα τηγανητά αυγά με μαλακό κρόκο, πρόσθεσε μια κουταλιά νερό στο τηγάνι όταν το αυγό αρχίζει να ψήνεται. Κάλυψέ το με καπάκι και άφησέ το να μαγειρευτεί στον ατμό.

8. ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΛΛΑΝΕ ΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

  • Πρόσθεσε μια κουταλιά ελαιόλαδο και αρκετό αλάτι στο νερό πριν ρίξεις τα ζυμαρικά. Ανακάτεψε καλά τα πρώτα 2-3 λεπτά, καθώς τότε είναι πιο πιθανό να κολλήσουν.

9. ΦΟΥΣΚΩΣΕ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΑ ΟΣΠΡΙΑ ΣΟΥ

  • Αν ξέχασες να τα μουλιάσεις, βράσ’ τα για 1 λεπτό και σβήσε τη φωτιά. Άφησέ τα στο ζεστό νερό για 1 ώρα. Είναι σχεδόν σαν να τα έχεις μουλιάσει όλη τη νύχτα!

10. ΠΩΣ ΝΑ ΣΩΖΕΙΣ ΕΝΑ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΑΛΜΥΡΟ ΦΑΓΗΤΟ

  • Αν έπεσε περισσότερο αλάτι, κόψε μια πατάτα ή ένα μήλο στη μέση και ρίξε το στην κατσαρόλα. Θα απορροφήσει το επιπλέον αλάτι.

20 Νοεμβρίου 2024 – Γράφει η Έλενα Χονδρογιάννη

Copyright Notice

Για την οποιαδήποτε αντιγραφή ή αναπαραγωγή του άρθρου αυτού, θα πρέπει αυστηρά να αναφέρεται η αρχική πηγή με ενεργό σύνδεσμο.