ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

Η γαλατόπιτα είναι το απόλυτο ελληνικό έδεσμα βαθιά συνδεμένο με την παιδική μας ηλικία και σίγουρα η αφορμή για να θυμηθείς την γιαγιά σου…

Η σημερινή γαλατόπιτα είναι ικανή να σε κάνει να μην μπορείς να την ξεχάσες ποτέ, και να μείνει χαραγμένη στη μνήμη σου η γεύση της !

Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι να εξηγήσεις την γεύση με απλές λέξεις…. Η γεύση είναι συναίσθημα , είναι κάτι που το απολαμβάνεις και ο κάθε άνθρωπος το αντιλαμβάνεται τελείως διαφορετικά.

Πολλές φορές μια μυρωδιά μπορεί να σε στείλει χιλιόμετρα μακριά…. να σου θυμίσει εικόνες και αγαπημένους ανθρώπους.

Η μυρωδιά της γαλατόπιτας πάντα μου φέρνει στο μυαλό εικόνες αγαπημένες που αντέχουν στο χρόνο, ζωντανεύουν μέσα από την γεύση και με κάνουν να χαμογελάω….

Διαχρονική λοιπόν , αγαπημένη γαλατόπιτα που το κάθε σπιτικό έχει και την δική του συνταγή.

Διάβασε την συνταγή γιατί έχω κάνει πολλές τσαχπινιές που δεν ήξερα αν θα μου βγουν σε καλό και αν θα βρει το φως της ημέρας αυτή η συνταγή.. τελικά νομίζω ότι δημιούργησα την πιο τσαχπίνα γαλατόπιτα ! Μια δοκιμή θα σε πείσει!

10 κομμάτια

ΥΛΙΚΑ

Για την κρέμα

1 λίτρο γάλα

250γρ ζάχαρη

120γρ σιμιγδάλι ψιλό

125γρ βούτυρο

2 βανίλιες

5 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για την πίτα

5 φύλλα Χωριάτικα

2 κουτ σούπας ζάχαρη κρυσταλλική

2 κουτ σούπας κανέλα

Για άλειμμα φύλλων

4 κουτ σούπας λιωμένο βούτυρο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο σε
μέτρια φωτιά μέχρι να σιγοβράσει ελαφρά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, και σταδιακά το σιμιγδάλι σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και
προσέχουμε να μην καεί. Η κρέμα θα είναι αρκετά παχύρρευστη σε λιγότερο ή
περισσότερο 15 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά.
Σε ένα μικρό μπολ χτυπάμε τα αυγά και σταδιακά (και πολύ αργά) τα
ενσωματώνουμε στο μείγμα της κρέμας ανακατεύοντας συνεχώς.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την κανέλα με την κρυσταλλική ζάχαρη. Λαδώνουμε καλά ένα ταψί 28 εκατ ταψί για τάρτα ή ένα ταψί ή φόρμα για πίτα. Σε στεγνή επιφάνεια, ανοίγουμε απαλά τα φύλλα και τα ξεδιπλώνουμε. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο στο ταψί, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια και αφήνουμε το υπόλοιπο να κρέμεται από το ταψί. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια και τις άκρες με λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα κανέλας-ζάχαρης.

Τοποθετήστε προσεκτικά ένα δεύτερο φύλλο πάνω από το πρώτο. Αλείφουμε ξανά με βούτυρο και πασπαλίζουμε με το μείγμα κανέλας-ζάχαρης. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα φύλλου.

Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από το φύλλο και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Τα φύλλα που προεξέχουν τα κόβουμε ελαφρα και τα γυρίζουμε γύρω -γύρω από την πίτα . Μέχρι να σχηματιστεί ένα όμορφο δαχτυλίδι γύρω από το ταψί. Πασπαλίζουμε με βούτυρο τα φύλλα και ρίχνουμε απο το μείγμα ζάχαρης κανέλας γύρω γύρω. Με ένα πινέλο πασπαλίζουμε με βούτυρο την γαλατόπιτα πριν την ψήσουμε!

Ψήνουμε στους 180 °C για περίπου 45 λεπτά . Αφήνουμε την γαλατόπιτα να κρυώσει για μισή ώρα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε. Καλή επιτυχία!

b