Μπορεί να είναι το γρήγορο και εύκολο φαγητό που έχει πήξει να τρώει ο φοιτητής. Μπορεί να είναι εκλεπτυσμένο πιάτο στο καλύτερο εστιατόριο. Μπορεί να είναι λόγος για να ερωτευτείς μία Ιταλίδα ή έναν Ιταλό!!!!
Όλα αυτά μπορεί να είναι μία μακαρονάδα, και πολλά ακόμα…
Η αυθεντική συνταγή βασίζεται σε ελάχιστα υλικά τα οποία παράγονται στον τόπο όπου πρωτοδημιουργήθηκε αυτή η εξαιρετική γευστική σύνθεση. Χρειάστηκαν μόνο ζυμαρικά, φρέσκες ντομάτες, κίτρινο τυρί από τα πρόβατα της περιοχής και ένα παστό παραδοσιακού τύπου αλλαντικό, για να φτιαχτεί μία συνταγή που ακόμα γοητεύει τον ουρανίσκο .
Η ξακουστή μακαρονάδα Αματριτσιάνα «γεννήθηκε» στο χωριό Αματρίτσε πριν από 50 χρόνια.Το χωριό Αματρίτσε μέτα απο φονικό σεισμο εξαφανίστηκε απο τον χάρτη (24 Αυγούστου 2016) .Ο διάσημος μπλόγκερ Πάολο Καμπάνα, πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει από κάθε ιταλικό εστιατόριο της χώρας να συνδράμει με το ποσό των 2 ευρώ για κάθε πιάτο μακαρονάδας Αματριτσιάνα που θα παραγγέλνουν οι πελάτες του, ώστε τα έσοδα να διατεθούν στους σεισμόπληκτους του Αματρίτσε.Η πρωτοβουλία αυτή έχει κερδίσει έδαφος καθώς μέχρι στιγμής 600 ιδιοκτήτες εστιατορίων έκαναν δεκτή την απόφαση αυτή και το συγκεκριμένο ποσό πηγαίνει για την ενίσχυση των πληγέντων κατοίκων του χωριού από το σεισμό.
Πάμε λοιπόν να ταξιδέψουμε στην Ιταλία στο γραφικό χωριουδάκι Αματρίτσε πριν τον φονικό σεισμό…
Υλικά
4 μερίδες
500 γραμ ντοματάκια ώριμα (ή ντομάτες μεγάλες)
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι τριμμένο
150γρ πανσέτα καπνιστή ή μπέικον σε κομματάκια
1 σκελίδα σκόρδο
Μπούκοβο
Αλάτι
Φρέσκο πιπέρι
Βασιλικός φρέσκος
Παρμεζάνα για σερβίρισμα (προαιρετικά)
500 γραμ ζυμαρικά
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό τις ντομάτες τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε ώσπου η φλούδα τους να αρχίσει να ανοίγει (περίπου 3 λεπτά).Τις ξεφλουδίζουμε!
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο προσθέτουμε την πανσετα ανακατεύοντας για 6 με 8 λεπτά ώσπου να μαλακώσει. Προσθέτουμε το μπούκοβο, αλάτι ,πιπέρι και μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά ! Στον ηλεκτρικό τρίφτη χοντρόκόβουμε τις τα ντοματίνια, τα προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας τακτικά για 10 λεπτά περίπου.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγιες της συσκευασίας και κρατάμε μισό φλιτζάνι από το νερό. Το προσθέτουμε μέσα στην σάλτσα και μαγειρεύουμε μέχρι η σάλτσα να γίνει παχύρρευστος πολτός. Δοκιμάζουμε για αλάτι πιπέρι.(Αν ξινίζουν οι ντοματες προσθέτουμε λίγη ζάχαρη). Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα στην σάλτσα τα βρασμένα ζυμαρικά και σερβίρουμε με φρεσκο πιπερι παρμεζάνα κΑΙ φρέσκα φύλλα βασιλικού! Καλή επιτυχία.