Τα κεφτεδάκια ξυπνούν αναμνήσεις της παιδικής μας ηλικίας, η τραγανή υφή και η αρωματική γεύση τους έκαναν τα κυριακάτικα τραπέζια αξέχαστα. Σήμερα τα κεφτεδάκια μου είναι με κιμά κοτόπουλο και έρχονται σε μια σύγχρονη παραλλαγή ο φούρνος γίνεται ένας καλός σύμμαχος και χαρίζει μια τραγανή επιφάνεια χωρίς πολλά λάδια. Είναι μια συνταγή που συνδυάζει το νόστιμο με τον υγιεινό τρόπο μαγειρέματος για να τα απολαύσουμε χωρίς τύψεις.
Αν παρατηρήσεις ότι η ζύμη κολλάει στα χέρια σου κατά το πλάσιμο, μπορείς να λύσεις το πρόβλημα αυτό βάζοντας λίγο ελαιόλαδο στις παλάμες σου πριν απο κάθε κεφτεδάκι.
ΥΛΙΚΑ
600γρ κιμά (μια φορά περασμένο απο το μηχάνημα)
1 κρεμμύδι
1 αυγό
2 φέτες μπαγιάτικο, μουλιασμένο σε νερό ψωμί
2-3 κουτ σούπας περίπου Φρυγανιά τριμμένη
1 κουτ γλυκού πάπρικα
2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
3-4 πατάτες
πάπρικα
αλάτι
ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
Αρχικά, μουσκεύουμε το ψωμί και το στραγγίζουμε. Το βάζουμε στον ηλεκτρικό τρίφτη μαζί με το κρεμμύδι ,τον μαιντανό , το δύοσμο, τη ρίγανη , αλάτι, πιπέρι , πάπρικα και τα πολτοποιούμε. Βάζουμε τον κιμά κοτόπουλο σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αυγό, το ελαιόλαδο και το μείγμα που πολτοποιήσαμε. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε τριμμένη φρυγανιά, μέχρι το μέιγμα να σφίξει και να πλάθεται. (Εάν θέλετε, αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για περίπου μισή ώρα.) Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, στρώνουμε αντικολλήτικο χαρτί σε ένα ταψί και τα τοποθετούμε με μικρή απόσταση μεταξύ τους. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε σε μακρόστενα στικ και βράζουμε για 6-7 λεπτά. Στραγγίζουμε και προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, πάπρικα, ανακατεύουμε καλά και τις τοποθετούμε δίπλα από τα κεφτεδάκια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 20-25 λεπτά ή περισσότερο, ανάλογα με το μέγεθος που έχετε πλάσει τα κεφτεδάκια ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα.