“ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΟΥ 6 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ”

“ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΟΥ 6 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ”

Γράφει η Έλενα Χονδρογιάννη

Η ημέρα της 25η Μαρτίου είναι μέρα διπλής γιορτής τόσο θρησκευτικής όσο και εθνικής για την πατρίδα μας , μιας και γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της θεοτόκου και παράλληλα αυτή η ημέρα σημαδοδοτει την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στους Τούρκους το 1821 .

Σε αυτήν την επέτειο του Ευαγγελισμού, ο μπακαλιάρος παίρνει τη θέση του στο τραπέζι, ξαλμυρισμένος και τυλιγμένος με τραγανό κουρκούτι. Δίπλα του, ανυπομονεί η σκορδαλιά, πλούσια, αρωματική και απαλή, να τραβήξει τα βλέμματα και να κλέψει τη γεύση.

Στην Ελλάδα, ειδικά στα νησιά, το φρέσκο ψάρι ήταν πάντα εύκολο να βρεθεί. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές της χώρας, ο παστός μπακαλιάρος αποτελούσε πιο προσιτή λύση. Ήταν ένας τρόπος να έχουν οι άνθρωποι πάντα ένα υποκατάστατο του φρέσκου ψαριού στο τραπέζι τους, καθώς μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου. Έτσι, με τον καιρό, ο μπακαλιάρος έγινε σύμβολο της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου.

Παρακάτω σου μάζεψα μερικές συνταγές για να γεμίσεις το τραπέζι σου εκείνη τη μέρα. Μη ξεχάσεις το φρέσκο ψωμί και το αφθονο κρασί.

Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία γιατί όσο έχουμε αυτήν έχουμε τα πάντα !

Σας φιλώ

Έλενα

ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ ΜΕ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

Σκορδαλιά μια λέξη με πολλές παραλλαγές , θα την βρεις με πουρέ πατάτας , με ψωμί αλλά και με καρύδια…με μπόλικο σκόρδο , ελαιόλαδο και ξύδι. Η σκορδαλιά συνήθως συνοδεύει τηγανητά ψάρια (κυρίως μπακαλιάρο) και βραστά λαχανικά.Στα Ιόνια νησιά η σκορδαλιά σερβίρεται με μπακαλιάρο και συνήθως με λεμόνι αντί ξύδι. Έτσι λοιπόν σήμερα από εμένα θα δεις μια σκορδαλιά όπως την φτιάχνουμε στο νησί μου με πουρέ πατάτας, μπόλικο σκόρδο , ελαιόλαδο και λεμόνι !

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

6- 7 μεγάλες πατάτες βρασμένες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο απαλό

4-5 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

Χυμό απο 1 λεμόνι

1/2 φλιτζάνι νερό (από τις πατάτες που βράσαμε)

αλάτι

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

4 φλιτζάνια αλεύρι

1 1/2 φλιτζάνι παγωμένη μπίρα

1 κουτ γλυκού αλάτι

1 κουτ μπέικιν πάουντερ

700γρ μπακαλιάρο

για τηγάνισμα λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε κυβάκια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το νερό που τις βράσαμε. Βάζουμε τις πατάτες ζεστές στον κάδο του μίξερ (ή σε ηλεκτρικό τρίφτη) και τις πολτοποιούμε, στην συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το νερό που τις βράσαμε , το σκόρδο και το λεμόνι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Σερβίρουμε με ελαιόλαδο.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν , το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα . Προσθέτουμε την μπύρα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός. Ζεσταίνουμε το τηγάνι, ρίχνουμε λάδι και αφήνουμε να κάψει. Το λάδι θα πρέπει να καλύπτει το φιλέτο του μποακαλιάρου μέχρι την μέση του. Ανακατεύουμε καλά το κουρκούτι βουτάμε ένα κομμάτι ψάρι σε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Το βουτάμε στο κουρκούτι και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΛΕΝΗΣ

Το αγαπημένο φαγητό της γιαγιάς μου και του παππού μου, το έφτιαχναν με μεγάλη αγάπη και φροντίδα. Κάθε φορά που αρωμάτιζε το σπίτι με τη μοναδική του οσμή, ήταν μια αφορμή για όμορφες παιδικές αναμνήσεις και στιγμές που μένουν αξέχαστες.

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό παστός (ξαρμυρισμένος) Μπακαλιάρος
3 μεγάλα κομμένα ροδέλες Κρεμμύδια
500γρ καθαρισμένες κομμένες κυδωνάτες Πατάτες
1 γεμάτο κουτ σούπας Πελτέ ντομάτας
1 σκελίδα ψιλοκομμένη Σκόρδο
1 ματσάκι Μαϊντανό
Φρέσκο πιπέρι
Αλάτι
1/2 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
(προαιρετικά) Καυτερό πιπέρι
1 Κύβο Λαχανικών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν διάφανα, προσθέτουμε τις πατάτες το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας ανακατεύουμε και καίμε στην βάση της κατσαρόλας. Στη συνέχεια προσθέτουμε μαιντανό, αλάτι, πιπέρι. Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσουμε τις πατάτες, αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά μέχρι να μισομαλακώσουν. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό. Αφού σχεδόν βράσουν οι πατάτες φροντίζουμε το φαγητό να έχει υγρά , ρίχνουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου και αφήνουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 20 λεπτά μέχρι να βράσει και να χυλώσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με άφθονα φύλλα μαιντανού και μπόλικο ψωμάκι. Καλή επιτυχία!

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΜΠΙΑΝΚΟ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ)

Το μπιάνκο είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της Κερκυραϊκής κουζίνας φτιάχνετε με ψάρια σχεδόν κάθε είδους (λιπαρά ψάρια) , πρόκειται για μια Μεσογειακή , τυπική συνταγή για λεμονάτο ψάρι. Η σάλτσα που δημιουργεί το κολαγόνο από το ψάρι ,το άμυλο από την πατάτα ,η οξύτητα από το λεμονι ,η γλύκα από το σκόρδο και το εξαιρετικό παρθένο Ελαιολαδο θα σε μαγέψει!

Ένα πεντανόστιμο φαγητό που εμείς οι Κερκυραίοι μαγειρεύουμε συχνά , ξεχωρίζει για τις φρέσκες γεύσεις του και για την απλότητα του.

Η παράδοση θέλει να γείνετε με μπακαλιάρο και οι βουτιές με ψωμί στην χυλωμένη σάλτσα είναι δεδομένες….πάμε να το μαγειρέψουμε!

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό μπακαλιάρο (ξαρμυρισμένο κομμένο φέτες) 

5 σκελίδες σκόρδο 

1/2 ποτηράκι χυμό λεμονιού φρέσκο 

5 πατάτες κομμένες φέτες 

1 κουτ.γλυκού πιπέρι μαύρο 

Αλάτι 

100 γραμ. παρθένο Ελαιόλαδο 

μαιντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι μαζί με 2 ποτήρια νερό, το σκόρδο ψιλοκομμένο και το ένα κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Σχεδόν μαζί βάζουμε τα ψάρια και τις πατάτες ώστε να είναι ίσα ίσα σκεπασμένα από το νερό, αν δεν είναι συμπληρώνουμε λίγο. Προσθέτουμε και λίγο αλάτι αν τα ψάρια δεν είναι αλατισμένα. Βράζουμε σε κανονική φωτιά μέχρι να χυλώσουν λίγο χωρίς όμως να στήψει τελείως το νερό (περίπου 35 λεπτά). Δοκιμάζουμε κ αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και τον μαϊντανό. Το αφήνουμε 2-3 λεπτά να χυλώσει και αποσύρουμε από την φωτιά. Σερβίρουμε με φρέσκο πιπέρι λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο ακόμα! Καλή επιτυχία!!!!

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ

600γρ πατάτες baby

150γρ ανθότυρο

2 κρεμμύδια φρέσκα

1 κρεμμύδι

1 κουτ σούπας κάπαρι ξεπλυμένη

1 ματσάκι άνηθο

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κουτ γλυκού ρίγανη

1/2 χυμό λεμόνι

πιπέρι

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε τις πατάτες με μια κουταλιά αλάτι ,τις αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν περίπου 20’-25’ λεπτά.

Κόβουμε τις πατάτες ροδέλες όπως είναι ζεστές , τοποθετούμε σε ένα μπόλ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο , το λεμόνι , το φρέσκο κρεμμύδι κομμένο , το κρεμμύδι σε φέτες ,την κάπαρη, τον άνηθο, την ρίγανη,το ανθότυρο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά! Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε! Καλή επιτυχία !

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ

Πεντανόστιμα κεφτεδάκια μπακαλιάρου με πουρέ παντζαριού ένας υπέροχος συνδυασμός που αξίζει να δοκιμάσεις. Ένα πιάτο με μεγάλη διατροφική αξία εύκολο και καθόλου βαρετό. Τραγανά απέξω και αφράτα από μέσα ο καλύτερος μεζές για να απολαύσεις ένα ποτήρι κρασί…

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
500γρ φιλέτο (ξαλμυρισμένος) Μπακαλιάρος
50γρ Φρυγανιά
1 σκελίδα ψιλοκομμένο Σκόρδο
1 Ασπράδι αυγού
2 ψιλοκομμένα Φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουτ σούπας Αλεύρι
1 ματσάκι Μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
2 κουτ σούπας Ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΠΑΝΑΡΙΣΜΑ

1 (χτυπημένο) αυγό
150γρ Φρυγανιά
100γρ Αλεύρι
για πασπάλισμα Ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΟΥ
500γρ βρασμένα Παντζάρια
500γρ βρασμένες Πατάτες
80γρ πλήρες ζεστό Γάλα Φρέσκο
2 κουτ σούπας Βούτυρο Αγελαδινό
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ

Αρχίζουμε με το φιλέτο μπακαλιάρου κομμάτι- κομμάτι να το “ξεψαχνίζουμε”…να τον”μαδάμε”….να το “ξάνουμε” με τα δάχτυλά μας. Σε περίπτωση που βρεθεί κόκκαλο (λίγο σπάνιο αλλά συμβαίνει) το αφαιρούμε. Το τοποθετούμε σε ένα μπολ και στραγγίζουμε με τα χέρια μας να φύγουν τα ζουμιά του, το θέλουμε στεγνό. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά από τα κεφτεδάκια και ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα που δεν θα κολλάει στα χέρια. Στη συνέχεια πλάθουμε μπαλίτσες.

ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΚΑΡΥΔΑΤΟΣ 

Στην παράδοση της Ελλάδας, ο χαλβάς έχει μια ξεχωριστή θέση. Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά που συνδυάζεται με την περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής. Ο χαλβάς είναι ένα γλυκό που προσφέρει όχι μόνο εξαιρετική γεύση, αλλά και απλότητα στην παρασκευή του. Έτσι δεν λείπει από κανένα σαρακοστιανό τραπέζι και δεν είναι καθόλου βαρετός αφού μπορεί να δημιουργηθεί κάθε φορά με διαδορετική γεύση . Σήμερα ο χαλβάς μου είναι καρυδάτος με μπόλικες σταφίδες , άρωμα κανέλας και μέλι , ένα συνδυασμός που δημιουργεί ένα παράδεισο γεύσεων σε κάθε μπουκιά.

ΥΛΙΚΑ

200γρ Σιμιγδάλι ψιλό
100γρ Σιμιγδάλι χοντρό
150γρ Σπορέλαιο ή ελαιόλαδο ή μισό μισό
80γρ Καρύδια
80γρ Σταφίδες ξανθές
2 κουτ γλυκού Κανέλα (Σκόνη)
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ (ποτήρια νερού)
3 ποτήρια Νερό
2 ποτήρια Ζάχαρη
2 Κανέλα ξυλάκι

ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

μέλι

τριμμένα καρύδια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα σιμιγδάλια. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα, σύμφωνα με την προτίμησή μας.

Σε μια δεύτερη κατσαρόλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για περίπου 10 λεπτά.

Αφού το σιμιγδάλι έχει πάρει το επιθυμητό χρώμα, προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις σταφίδες, τα καρύδια και την κανέλα, ανακατεύοντας καλά.

Σιγά-σιγά ρίχνουμε το σιρόπι στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.

Τέλος, σερβίρουμε το χαλβά σε μπολάκια ή σε μια φόρμα, την οποία έχουμε προηγουμένως λαδώσει, ρίχνουμε μέλι και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια για να δώσουμε μια τελευταία πινελιά αρωμάτων και γεύσης.

21 Μαρτίου 2024 – Γράφει η Έλενα Χονδρογιάννη

Copyright Notice

Για την οποιαδήποτε αντιγραφή ή αναπαραγωγή του άρθρου αυτού, θα πρέπει αυστηρά να αναφέρεται η αρχική πηγή με ενεργό σύνδεσμο.