Η γαλατόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά γλυκά, συνδεδεμένο άρρηκτα με τις παιδικές μας αναμνήσεις και τις γεύσεις της γιαγιάς. Είναι ένα γλυκό που με την πρώτη κιόλας μπουκιά σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, φέρνοντας στο νου αρώματα και στιγμές από τα παλιά. Η μυρωδιά της γαλατόπιτας γεμίζει το σπίτι με αρώματα που θυμίζουν ζεστασιά και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Είναι ένα γλυκό που ξεπερνάει τον χρόνο, αγαπημένο από γενιά σε γενιά. Κάθε σπίτι έχει τη δική του παραλλαγή, και η δική μου συνταγή είναι εδώ σήμερα για να σου προσφέρει μια ακόμη αγαπημένη εκδοχή αυτού του κλασικού γλυκού.
Ακολουθήσε τη συνταγή και δημιουργήσε την δική σου γαλατόπιτα, αρωματισμένη με ξύσμα πορτοκαλιού και πασπαλισμένη με φιλέ αμυγδάλου.
ΥΛΙΚΑ
1250ml γάλα
250γρ ζάχαρη
4 αυγά
30γρ κορν φλάουρ
120γρ σιμιγδάλι ψιλό
50γρ βούτυρο
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ή λεμόνι
1/3 κουτ γλυκού υγρή βανίλια
ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
1 κρόκο αυγού
2 κουτ σούπας ζάχαρη
2 κουτ σούπας νερό
κανέλα
αμύγδαλο φιλέ
ΓΙΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Μέλι ή άχνη ζάχαρη
κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ και τη βανίλια μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Προσθέτουμε το μείγμα αυγών στο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ένα ταψί 24-26 εκ. Ρίχνουμε το μείγμα της κρέμας στο ταψί.
ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού, τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα μέχρι να ενωθούν καλά. Απλώνουμε το μείγμα της επικάλυψης πάνω από τη γαλατόπιτα με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει για 3 ώρες. Σερβίρουμε τη γαλατόπιτα με κανέλα και μέλι ή ζάχαρη άχνη.