Τα τσουρέκια θέλουν χρόνο ηρεμία, αγάπη και ζέστη. Αν βάλεις αυτά τα υλικά η επιτυχία είναι σίγουρη!!! Φτιάξε την ζύμη σου και άφησε την με ησυχία να φουσκώσει, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Επέλεξε ποιοτικά υλικά, βάλε μουσική και με χαλαρή διάθεση και χωρίς άγχος θα φτιάξεις υπέροχα τσουρέκια! Πόσες αναμνήσεις σου έρχονται στο μυαλό μόνο με την μυρωδιά της μαστίχας…? Έμενα πάρα πολλές, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες αναπολώ τις πιο όμορφες παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις από τις ημέρες του Πάσχα στο χωριό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για ένα παιδί από το να μεγαλώσει δίπλα στην γιαγιά και τον παππού. Με την γιαγιά θα θυμηθείς τι θα πει νηστεία χωρίς λάδι και με τον παππού τι θα πει νηστεία με σοκοφρέτες…?και ας μεγάλωσες , αυτές οι αναμνήσεις θα επανέρχονται ξανά και ξανά…και ας μην τους έχεις δίπλα σου … οι αναμνήσεις σου θα σου τους φέρνούν κοντά σου….μαααα πόσο κοντά…όπως η μυρωδιά από αυτά τα τσουρέκια!!! Η συνταγή δική σου με αγάπη!!!
Υλικά
700 γρ Αλεύρι για τσουρέκια
250 γρ Ζάχαρη
150 ml Νερό
70 γρ (λιωμένο) Βούτυρο Αγελαδινό
Χυμό από 1 πορτοκάλι
18 γρ (2 φακελάκια) Μαγιά ξηρή
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 Αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
1/2 κουτ.γλυκού Μαστίχα
1/2 κουτ.γλυκού Μαχλέπι
1/2 κουτ.γλυκού Κάρδαμο
1/2 κουτ.γυκού Αλάτι
προαιρετικά (για γέμισμα) Μερέντα
1 Ασπράδι αυγού για άλειμμα
Φιλέ αμυγδάλου για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό χλιαρό (προσοχή!! όχι ζεστό διότι θα μας αποδυναμώσει την μαγιά). Προσθέτουμε ένα κουτάλι ζάχαρη την μαγιά και ανακατεύουμε καλά, στην συνέχεια θα προσθέσουμε και δυο κουταλιές αλεύρι και θα το αφήσουμε σκεπασμένο για μισή ώρα να φουσκώσει ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα άλλο μπόλ χτυπάμε την ζάχαρη με το λιωμένο βούτυρο και τα αυγά. Προσθέτουμε την βανίλια, το κάρδαμο, την μαστίχα (αφού την έχουμε τρίψει),το μαχλέπι,το ξύσμα πορτοκάλι, το αλάτι και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε να ενωθούν τα αρώματα.
Αφού έχει φουσκώσει το μείγμα με την μαγιά το προσθέτουμε μέσα στο υπόλοιπο αλεύρι και σιγά σιγά ενσωματώνουμε και το μείγμα με τα αυγά μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει. (αν χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι προσθέτουμε). Αφήνουμε 3 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Αφού η ζύμη φουσκώσει χωρίζουμε σε μπάλες 200γρ περίπου η καθεμία, πλάθουμε λωρίδες και κάνουμε πλεξίδα. Αν θέλουμε να τα κάνουμε γεμιστά ανοίγουμε τις λωρίδες με ένα πλάστη και με ένα κουταλάκι τοποθετούμε μερέντα ή μαρμελάδα.
Κλείνουμε, πλάθουμε και πλέκουμε πλεξίδα. Τα αφήνουμε στην άκρη για άλλα 30 λεπτά να φουσκώσουν.Αλείφουμε με βούτυρο αγελαδινό και ασπράδι αυγού. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο. Καλή επιτυχία!!!
You must be logged in to post a comment.