Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το νησί μου φοράει τα γιορτινά του και εγώ ψήνω μια ολόκληρη μέρα κουλουράκια να γεμίσω καλαθάκια να προσφέρω δώρο στους αγαπημένους μου. Η μυρωδιά από τα φρεσκοψημένα κουλουράκια στο σπίτι πάντα με συναρπάζει ,αφράτα, μυρωδάτα με φρέσκο βούτυρο Κερκύρας και μπόλικη μαστίχα Χίου που αγαπώ (αν δεν σου αρέσει δεν την βάζεις). Οι ετοιμασίες πολλές και οι εκδηλώσεις στο νησί μοναδικές….
ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Αρχίζουμε από την Κυριακή των Βαϊων,όπου γίνεται η Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από θανατηφόρο επιδημία πανώλης που το 1629 είχε χτυπήσει την Κέρκυρα,η Λιτανεία γίνεται ανελιπώς από το 1630, σε αυτήν λαμβάνουν μέρος όλες οι φιλαρμονικές του νησιού, όχι πολλές,μόνο 18.😂 Την Μ.Παρακευή οι δρόμοι γεμίζουν και το βράδυ έχουμε την περιφορά του επιταφίου της Μητρόπολης και σίγουρα θα νιώσεις κατάνυξη και συγκίνηση ακούγοντας το adagio από τις φιλαρμονικές.Το μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνά νωρίς. Στις 6 τα χαράματα όπου στην Εκκλησία της Παναγίας των ξένων γίνεται ο τεχνητός “σεισμός” σε αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με τη Βίβλο κατά την Ανάσταση.Αργότερα γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα με τις φιλαρμονίκες πάντα παρούσες να παίζουν πένθιμες μελωδίες….Και ξαφνικά μέσα σε λίγα λεπτά από το πένθος του επιταφίου στη χαρά της πρώτης Ανάστασης που στην κυριολεξία τα σπάμε….Η πρώτη Ανάσταση γίνεται το Μεγάλο Σάββατο στις έντεκα το πρωί και όλοι οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες περιμένουν στα μπαλκόνια τους να πετάξουν στον δρόμο μεγάλα πήλινα κανάτια (τους γνωστούς σε όλους μπότιδες), γεμάτα νερό, με μουσική υπόκρουση τις καμπάνες των Εκκλησιών που χτυπούν χαρμόσυνα. Οι φιλαρμονικές επιστρέφουν στους δρόμους, και συνεχίζουν να παίζουν, αλλά σε πιο χαρούμενο τόνο αυτή τη φορά (Γκρεκούς). Σε όποια γωνιά και να είσαι στο νησί θα ζήσεις αυτήν την μοναδική εμπειρία αφού Μεγάλο Σάββατο έντεκα το πρωί όλοι μας βγαίνουμε στα μπαλκόνια….. Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσεις!!!
Η Κέρκυρα είναι Κοσμοπολίτισσα και άκρως γοητευτική, έχει πολλές φορές χαρακτηριστεί η “Αρχόντισσα του Ιονίου”, αποτελώντας ιδανικό καλοκαιρινό προορισμό.
Καλό Πάσχα σε όλους με υγεία και αγάπη!
ΥΛΙΚΑ
550γρ αλεύρι
220 βούτυρο φρέσκο Κερκύρας
250γρ ζάχαρη
2 κρόκοι αυγών
60γρ χυμό πορτοκάλι
1 βανίλια
Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
1 μπέκιν πάουντερ
1/2 κουτ γλυκού μαστίχα
1/2 κουτ γλυκού μαχλέπι
ΓΙΑ ΑΛΛΕΙΜΑ
1 αυγό
1 κουτ σούπας νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε ένα ένα τον κρόκο αυγού περιμένοντας να ενσωματωθεί το κάθε ένα στο μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Μέσα στο μείγμα με τα αυγά προσθέτουμε το ξύσμα, την βανίλια, την μαστίχα, το μαχλέπι και το χυμό πορτοκάλι. Ενσωματώσουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι μα γίνει μια εύπλαστη ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. (Αν χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι προσθέτουμε). Αφήνουμε την ζύμη μισή ώρα να ξεκουραστεί και πλάθουμε στο σχήμα που επιθυμούμε. Σε ένα μπόλ χτυπάμε το αυγό με 1 κουτ σούπας νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15′ λεπτά περίπου.










You must be logged in to post a comment.