ΒΑΦΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

ΒΑΦΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΩΝ ΑΥΓΩΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ

Το έθιμο προστάζει την Μεγάλη Πέμπτη να βάφουμε κόκκινα αυγά. Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα.

Είναι γεγονός πως τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.

Φέτος είπα να δοκιμάσω να τα βάψω με φυσικούς τρόπους . Χωρίς χημικές βαφές αλλά το ίδιο όμορφα. Επέλεξα παντζάρι , κουρκουμά και λάχανο ! Το αποτέλεσμα συγκλονιστικό ! Χρησιμοποίησα λευκά αυγά και αυτό με βοήθησε και έβαψαν υπέροχα. Να θυμάσαι ότι, όσο πιο πολύ μείνουν μέσα στο χρώμα απο τα λαχανικά , τόσο πιο πολύ θα βάψουν . Το ξύδι θα σε βοήθησει για καλύτερο χρώμα και στο τέλος μην ξεχάσεις να τα γυαλίσεις με ελαιόλαδο . Εύχομαι καλό Πάσχα με υγεία ….όλα τα άλλα θα τα βρούμε !

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

3 μεγάλα παντζάρια

Νερό μέχρι να σκεπάστουν

2 κουτ σούπας ξύδι

Μερικά αυγά βρασμένα κατά προτίμηση άσπρα

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τα παντζάρια. Στη συνέχεια τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν και να βγάλουν το χρώμα τους. Αφαιρούμε τα παντζάρια από το νερό και ρίχνουμε 2 κουτ της σούπας ξύδι. Προσθέτουμε τα βρασμένα αυγά μέσα στο κόκκινο νερό και τα αφήνουμε για ώρες, όσο περισσότερο τα αφήσουμε τόσο πιο κόκκινα θα γίνουν. Αν τα αυγά έχουν χρώμα άσπρο θα βάψουν καλύτερα.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΑ

500ml ζεστό νερό

4 κουτ σούπας κουρκουμά

2 κουτ σούπας ξύδι

Μερικά αυγά κατά προτίμηση άσπρα

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ

Ρίχνουμε μέσα στο ζεστό νερό τον κουρκουμά και το ξύδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα βρασμένα αυγά και τα αφήνουμε για ώρες , όσο πιο πολύ τα αφήσουμε τόσο πιο έντονα θα γίνουν.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙ ΧΡΩΜΑ

1/2 λάχανο κόκκινο

νερό μέχρι να σκεπαστεί

2 κουτ σούπας ξύδι

Μερικά αυγά κατά προτίμηση άσπρα

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ

Κόβουμε το λάχανο και το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα. Το σκεπάζουμε με νερό και το αφήνουμε να βράσει και να βγάλει το χρώμα του. Αφαιρούμε το λάχανο απο την κατσαρόλα , προσθέτουμε μέσα στο χρωματιστό νερο 2 κουτ σούπας ξύδι και τα αυγά. Τα αφήνουμε εκεί για ώρες όσο πιο πολύ , τόσο πιο έντονα !

11 Απριλίου 2023 – Γράφει η Έλενα Χονδρογιάννη

Copyright Notice

Για την οποιαδήποτε αντιγραφή ή αναπαραγωγή του άρθρου αυτού, θα πρέπει αυστηρά να αναφέρεται η αρχική πηγή με ενεργό σύνδεσμο.