Αχ αυτή η μηλόπιτα !!!
Ακραία γευστική και τσαχπίνα ….σίγουρα δεν την έχεις ξανά δει, διότι έχω την αποκλειστικότητα , αφού την έχω δημιουργήσει μόνη μου απο το μηδέν . Κυκλοφορεί χρόνια στο σπίτι μου και την έχουν γευτεί όλοι οι αγαπημένοι μου.
Πάντα παίρνει τις καλύτερες κριτικές και όποιος την έχει δοκιμάσει δεν την ξεχνάει ποτέ .
Κρατσανιστά φύλλα , με ακαταμάχητη γέμιση μήλου που καραμελώνει στην κατσαρόλα με μπόλικα μπαχαρικά κανέλα και γαρίφαλο , πλημμυρισμένα μέσα σε σιρόπι .
Είναι η απόλυτη και σίγουρα πρέπει να την δοκιμάσεις !
10 κομμάτια
ΥΛΙΚΑ
1 φύλλο κρούστας (450γρ-12 φύλλα)
200γρ βούτυρο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
5 μεγάλα μήλα
3 1/2 φλιτζάνια νερό
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουτ γλυκού κανέλα
1/2 κουτ γλυκού γαρίφαλο
50γρ βούτυρο
50γρ σταφίδες
50γρ αμύγδαλο τριμμένο (ψημένο )
1/2 χυμό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κομμάτια, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη, το βούτυρο, το νερό, τη κανέλα και το γαρίφαλο, τα αφήνουμε να βράσουν και να μαλακώσουν για 10 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμόνι.
Αφού βράσουν, με μια κουτάλα τρυπητή βγάζουμε τα μήλα από το σιρόπι τα βάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε τις σταφίδες και το τριμμένο αμύδαλο.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΛΟΠΙΤΑ
Αρχίζουμε να μοντάρουμε τη μηλόπιτα , κόβουμε τα φύλλα στο μέγεθος που είναι ένα ταψί 26 εκατ ότι περισσέυει το αφήνουμε στην άκρη για να το χρησιμοποιήσουμε στην γεμιση. Στρώνουμε ένα φύλλο και αλείφουμε με βούτυρο , ξαναστρώνουμε άλλο ένα φύλλο και ξανά αλείφουμε με βούτυρο. Τσαλακώνουμε μερικά κομμένα φύλλα που αφήσαμε στην άκρη , ρίχνουμε βούτυρο και στρώνουμε άλλο ένα φύλλο και αλέιφουμε ξανά βούτυρο (συνολικά 4 φύλλα και μερικά τρσαλακωμένα) . Κάνουμε την πρώτη στρώση με τα μήλα και πασπαλίζουμε με βούτυρο συνεχίζουμε άλλη μια φορά το ίδιο και τέλος κλείνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. (συνολικά ειναι 12 φύλλα , 4 κάτω – 4 στην μέση – 4 στην κορυφή – με τρεις στρώσεις τσαλάκωμένα στα ενδιάμεσα)
Κόβουμε σε κομμάτια αλείφουμε με βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40′ λεπτά περίπου , μέχρι να ροδίσει. Μόλις βγει από το φούρνο σιροπιάζουμε με το σιρόπι που αφήσαμε στην άκρη που πλέον έχει παγώσει. Καλή επιτυχία