ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Στο άκουσμα της λέξης χαλβάς φαρσάλων μου έρχονται στο μυαλό πανηγύρια , γιορτές και χαρές…ένα έδεσμα συνδεμένο με την νηστεία και πραγματικά τόσο νόστιμο. Καταγωγή απο τα αγαπημένα Φάρσαλα το προδίδει εξάλλου και το όνομα του , το πιο διασημο τοπικό προιόν την πόλης των Φαρσάλων  και τόσο αγαπημένο σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Ο θρυλικός  χαλβάς λοιπόν, που τιμά τα Φάρσαλα και η φήμη του έχει απλωθεί εντός και εκτός Ελλάδας, είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων που χρόνια τώρα συνέδεσαν τη ζωή τους με τον φαρσαλινό χαλβά, αυτός έχει τουρκική προέλευση, ο χαλβάς έγινε γνωστός στη Θεσσαλία με τη διείσδυση των Τούρκων το 1393. Τα είδη του χαλβά στην αρχή  ήταν τρια τον «πίριντς», τον «κόμματ» και τον «σαπουνέ». Ο «πίριντς» παρασκευάζονταν κυρίως με αλεσμένο ρύζι και ζάχαρη, ο «κόμματ» γινόταν σε κομματάκια σαν λουκούμια και ήταν λευκού χρώματος, σκληρός, αλλά νόστιμος..  Ο «σαπουνέ» χαλβάς με βούτυρο είναι γλύκισμα που δεν αλλοιώνεται και ήταν νόστιμος και καλύτερος από τους άλλους δύο. Επικρατέστερος όλων όμως ήταν ο «σαπουνέ», το σήμα κατατεθέν των Φαρσάλων, ενώ τελευταία ο χαλβάς περιτυλίχθηκε και με σοκολάτα….

ΥΛΙΚΑ

500γρ ψιλή Ζάχαρη
150γρ Ηλιέλαιο
200γρ Νισιστέ
420ml Νερό
1 κουτ σούπας Κανέλα (Σκόνη)
1 Βανίλια
100γρ (ψίχα άσπρα) Αμύγδαλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψήνουμε τα αμύγδαλα μέχρι να πάρουν χρώμα. Ανακατεύουμε το νισιστέ, τα 300γρ απο την ζάχαρη , το ηλιέλαιο και το νερό σε ένα μπολάκι. Βάζουμε την υπόλοιπη ζάχαρη στον ηλεκτρικό τρίφτη και την πολτοποιούμε , θέλουμε να είναι πολύ ψηλή . Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα , ανακατεύουμε και αφού λιώσει προσθέτουμε , συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζάχαρη. Αφού λιώσει ,χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε με μια κίνηση όλο το μείγμα του νισιστέ μέσα στην καραμέλα. Ανακατεύουμε γρήγορα (θα πήξει η καραμέλα αλλά έτσι πρέπει να είναι, θα λιώσει όπως ανακατεύουμε). Προσθέτουμε τα ψημένα αμύγδαλα και την κανέλα , ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει απο τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αδειάζουμε το χαλβά σε ένα πυρέξ ή ταψί (περίπου 24 εκ.) και καίμε την επιφάνεια με καμινέτο. Εναλλακτικά ανάβουμε το φούρνο στο γκριλ και ψήνουμε στην πάνω σχάρα μέχρι να κάνει την κρούστα.