ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ

Τα αμυγδαλωτά είναι ένα αυθεντικό ελληνικό γλυκό, που με το μοναδικό άρωμα των αμυγδάλων, αποτελούν την ιδανική επιλογή για ένα γλυκό κέρασμα. Η βασική συνταγή απαιτεί μόνο δύο συστατικά: αμύγδαλα και ζάχαρη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του γλυκού, με συστατικά όπως ασπράδια αυγών, ανθόνερο, σιμιγδάλι, αμυγδαλόψιχα, χυμός και ξύσμα λεμονιού, κρυσταλλική ζάχαρη και γαρύφαλλα. Σε κάθε γωνιά της χώρας βρίσκουμε διαφορετικές εκδοχές τους, και είναι πιθανόν να είναι ανάμεσα στα πιο αγαπημένα κεράσματα στα ελληνικά σπίτια. Με ιδιαίτερη αναφορά στις νησιωτικές παραλλαγές, όπως αυτές της Άνδρου και της Τήνου, αναδεικνύουν τον πλούτο της γευστικής μας παράδοσης με απλότητα και αυθεντικότητα. Σήμερα θα φτιάξουμε αμυγδαλωτά με ασπράδια αυγών , μόνο με 4 υλικά και πανεύκολη διαδικασία.

ΥΛΙΚΑ

400γρ αμύγδαλο λευκό

220γρ ζάχαρη άχνη

3 ασπραδια αυγών (115γρ) σε θερμοκρασία δωματίου

1/2 κουτ γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου

Για πασπάλισμα

120γρ Αμύγδαλο φιλέ

Ζάχαρη άχνη (προεραιτικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Βάζουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για 3-4 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα τρίβουμε στον ηλεκτρικό τρίφτη.

Χτυπάμε τα ασπράδια αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα τριμμένα αμύγδαλα και τη ζάχαρη άχνη.

Προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Τέλος, προσθέτουμε το εκχύλισμα αμύγδαλου. Παίρνουμε λίγο απο το μείγμα και πλάθουμε στρογγυλά μπαλάκια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα πιέζουμε ελαφρά με το χέρι μας ώστε να πάρουν τη μορφή μπισκότου.

Πασπαλίζουμε με φιλέ αμύγδαλο και ψήνουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Αφού βγουν από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν.

Προαιρετικά, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη πριν τα σερβίρετε.