Γαλακτομπούρεκο-Μπακλαβάς και όποιος έφαγε έπαθε σοκ ! Δύο αξεπέραστα αριστουργήματα της ελληνικής ζαχαροπλαστικής συνδυασμένα σε ένα ακαταμάχητο γλυκό. Φαντάσου ένα τραγανό, χρυσαφένιο φύλλο, γεμάτο με αμύγδαλο και μπόλικα μπαχαρικά , να λιώνει στο στόμα σου, ενώ η βελούδινη κρέμα με άρωμα βανίλιας να αγκαλιάζει κάθε πιρουνιά. Και όλα αυτά, πλημμυρισμένα από το πλούσιο, σιρόπι του μπακλαβά, που δένει τις γεύσεις με τέλεια ισορροπία. Κάθε μπουκιά από αυτό το γλυκό είναι μια γευστική έκρηξη που θα σε κάνει να παραμιλάς από απόλαυση!
ΥΛΙΚΑ
12 φύλλα κρούστας
220γρ βούτυρο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΜΠΑΚΛΑΒΑ
300γρ τριμμένο ψημμένο αμύγδαλο ή (καρύδι άψητο)
2 κουτ σούπας φρυγανιά τριμμένη
1/3 κουτ γλυκού γαρίφαλο
1 κουτ γλυκού κανέλα
1 κουτ σούπας ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
1 λίτρο γάλα
180γρ ζάχαρη
100γρ σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
1 βανίλια
ξύσμα λεμόνι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
450ml νερό
400γρ ζάχαρη
1 φέτα λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό , τη ζάχαρη, το λεμόνι και το ξυλάκι κανέλας . Βράζουμε για 3-4 λεπτά, κατεβάζουμε απο την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ ΜΠΑΚΛΑΒΑ
Τρίβουμε το αμύγδαλο στον ηλεκτρικό τρίφτη . Το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την κανέλα , το γαρίφαλο , την φρυγανιά και την ζάχαρη . Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
Σε μια κατσαρόλα εκτός φωτιάς βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά. Ανακατευούμε και τα βάζουμε στη φωτιά. Αφού αρχίσει ο βρασμός , ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΠΑΚΛΑΒΑ
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 24×24 και τοποθετούμε 5 φύλλα αλείφοντας ενδιάμεσα με βούτυρο. Απλώνουμε την γέμιση μπακλαβα και πασπαλίζουμε με βούτυρο, στρώνουμε δυο φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας ενδιάμεσα. Έπειτα ρίχνουμε την κρέμα γαλακτομπούρεκο και στρώνουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα βουτυρώνοντας τα με την βοήθεια ενός πινέλου. Κλέινουμε με πέντε φύλλα εναλλάξ βουτυρωμένα. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα φύλα που εξέχουν και με ένα πινέλο τα σπρώχνουμε προσ τα μέσα. χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμ΄νο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Σιροπιάζουμε με σιρόπι κρύο .