ΚΟΡΜΟΣ ΕΚΛΕΡ

ΚΟΡΜΟΣ ΕΚΛΕΡ

«Ο κορμός εκλέρ που θα λατρέψεις»

Τα εκλέρ, με την τραγανή ζύμη και την πλούσια κρέμα τους, είναι από τις πιο λαμπρές δημιουργίες της γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Το όνομά τους σημαίνει «αστραπή» .Ίσως επειδή εξαφανίζονται γρήγορα από το πιάτο, ίσως επειδή η φήμη τους εξαπλώθηκε σαν αστραπή από το Παρίσι σε όλο τον κόσμο. Αλλά εδώ σήμερα δεν μιλάμε για τα κλασικά εκλέρ. Σήμερα, όμως, δεν μιλάμε για τα κλασικά εκλέρ. Σου παρουσιάζω κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό: τον κορμό εκλέρ! Ναι, καλά διάβασες!

Αυτός ο κορμός είναι η γλυκιά απάντηση στην ερώτηση: «Τι μπορεί να συνδυάσει την απαλότητα της κρέμας βανίλιας, τη βελούδινη υφή της ζύμης εκλέρ και τη σοκολατένια απόλαυση;». Ένα γλυκό που εντυπωσιάζει με την εμφάνιση, αλλά κυρίως με τη γεύση του. Δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες, μόνο μεράκι, αγάπη και λίγη υπομονή. Το αποτέλεσμα; Ένα επιδόρπιο που λιώνει στο στόμα και κλέβει την παράσταση σε κάθε τραπέζι.

ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

150γρ βούτυρο

250ml νερό

1 κουτ γλ αλάτι

1 κουτ γλ ζάχαρη

180γρ αλεύρι

5 αυγά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

500ml γάλα

100γρ ζάχαρη

2 αυγά

40γρ κορν φλάουρ

1 κουτ σούπας υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες

250γρ σαντιγί

ΓΙΑ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ

150γρ κουβερτούρα σοκολάτα

Τριμμένη σοκολάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τη ζύμη στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε τη ζύμη μέχρι να κρυώσει ελαφρώς και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και σχηματίζουμε οριζόντιες γραμμές σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο φύλλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφήνουμε το φύλλο να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και την αφήνουμε σκεπασμένη να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει αφράτη.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ
Αναποδογυρίζουμε το ψημένο φύλλο ζύμης και απλώνουμε ομοιόμορφα την κρέμα βανίλιας. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό με τη βοήθεια λαδόκολλας. Τοποθετούμε το ρολό στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες να σφίξει.

Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και περιχύνουμε τον παγωμένο κορμό. Πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα και βάζουμε τον κορμό ξανά στο ψυγείο για 15 λεπτά, ώστε να σταθεροποιηθεί η επικάλυψη.

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!