ΛΑΓΑΝΑ

1 Μαρτίου, 2022

ΛΑΓΑΝΑ

0 Comments

Καθαρά Δευτέρα η μέρα που ο ουρανός γεμίζει πολύχρωμα χρώματα από τους χαρταετούς που πετάνε ψηλά , χαρούμενες παιδικές φωνές αντιλαλούν παντού, το τραπέζι γεμίζει με σαρακοστιανά καλούδια και η λάγανα είναι η βασίλισσα της μέρας αυτής! 
Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι, τραγανή σουσαμένια και λαχταριστή να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα που είναι η μέρα που ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής και το τραπέζι γεμίζει με νηστίσιμα…Σήμερα σου έχω την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για σπιτική και αφράτη λαγάνα που σίγουρα θα συναρπάσεις τους πάντες!

Μπορείς να προσθέσεις ελιές και να την κάνεις πιο τσαχπίνα, μπορείς πριν το ψήσιμο να πασπαλίσεις με ζάχαρη -κανέλα και να την κάνεις στην πιο γλυκιά μορφή της. Όπως και να επιλέξεις να την γευτείς σίγουρα θα χτίσεις μια όμορφη ανάμνηση μέσα από την γεύση που πάντα θα σου θυμίζει την μέρα αυτή ! 

ιδανική για βουτιές μέσα σε ταραμά να λιώνει στο στόμα και να αναστατώνει τον ουρανίσκο σου…πραγματικά τόσο νόστιμη που θα γίνει η αγαπημένη σου επιλογή και γιατί όχι όλο το χρόνο…. Καλή Σαρακοστή με υγεία ,πολλά χαμόγελα, όμορφες πράξεις και αγάπη μπας και γίνει τούτος ο κόσμος λίγο πιο όμορφος! 


Υλικά

1200 γρ αλεύρι σκληρό

700ml νερό

2 φακελάκια ξηρή μαγιά

1 κουτ σούπας ζάχαρη

1 κουτ σούπας αλάτι

1 σφηνάκι ελαιόλαδο

Για πασπάλισμα

σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύουμε την μαγιά σε χλιαρό νερο μαζί με την ζάχαρη, προσθέτουμε λίγο αλεύρι να γίνει χυλός. Αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος. Αφού φουσκώσει προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε 10 λεπτά ρίχνοντας ελαιόλαδο για να γινει μια ομοιόμορφη ζύμη και να μην κολλάει. Κάνουμε μια μπάλα την ζύμη την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει.Αφού φουσκώσει χωρίζουμε σε 2-3 μπάλες (φτιάξε στο μέγεθος που θέλεισ). Ρίχνουμε αλεύρι στο πάγκο και ανοίγουμε με ένα πλάστη δίνοντας το σχήμα λαγάνας .Τρυπάμε με ένα μαχαίρι, βρέχουμε τα χέρια μας και πασπαλίζουμε με σουσάμι ώστε να κολλήσει. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά ανάλογα το μέγεθος που θα κάνουμε! Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:



RSS
Follow by Email