Στο άκουσμα της λέξης χαλβάς φαρσάλων μου έρχονται στο μυαλό πανηγύρια , γιορτές και χαρές…ένα έδεσμα συνδεμένο με την νηστεία και πραγματικά τόσο νόστιμο. Καταγωγή απο τα αγαπημένα Φάρσαλα το προδίδει εξάλλου και το όνομα του , το πιο διασημο τοπικό προιόν την πόλης των Φαρσάλων και τόσο αγαπημένο σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Ο θρυλικός χαλβάς λοιπόν, που τιμά τα Φάρσαλα και η φήμη του έχει απλωθεί εντός και εκτός Ελλάδας, είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων που χρόνια τώρα συνέδεσαν τη ζωή τους με τον φαρσαλινό χαλβά, αυτός έχει τουρκική προέλευση, ο χαλβάς έγινε γνωστός στη Θεσσαλία με τη διείσδυση των Τούρκων το 1393. Τα είδη του χαλβά στην αρχή ήταν τρια τον «πίριντς», τον «κόμματ» και τον «σαπουνέ». Ο «πίριντς» παρασκευάζονταν κυρίως με αλεσμένο ρύζι και ζάχαρη, ο «κόμματ» γινόταν σε κομματάκια σαν λουκούμια και ήταν λευκού χρώματος, σκληρός, αλλά νόστιμος.. Ο «σαπουνέ» χαλβάς με βούτυρο είναι γλύκισμα που δεν αλλοιώνεται και ήταν νόστιμος και καλύτερος από τους άλλους δύο. Επικρατέστερος όλων όμως ήταν ο «σαπουνέ», το σήμα κατατεθέν των Φαρσάλων, ενώ τελευταία ο χαλβάς περιτυλίχθηκε και με σοκολάτα….
ΥΛΙΚΑ
500γρ ψιλή Ζάχαρη
150γρ Ηλιέλαιο
200γρ Νισιστέ
420γρ Νερό
1 κουτ σούπας Κανέλα (Σκόνη)
1 Βανίλια
100γρ (ψίχα άσπρα) Αμύγδαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε τα αμύγδαλα μέχρι να πάρουν χρώμα. Ανακατεύουμε το νισιστέ με το νερό σε ένα μπολάκι. Βράζουμε το ηλιέλαιο την ζάχαρη, την κανέλα και την βανίλια σε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει ξανθό σκούρο χρώμα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε με μια κίνηση όλο το μείγμα του νισιστέ μέσα στην καραμέλα. Ανακατεύουμε γρήγορα και προσεκτικά (επειδή το μείγμα θα πιτσιλάει). Μέχρι να δέσει ο χαλβάς περίπου 5 λεπτά.





Όταν αρχίσει ο χαλβάς να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας , είναι έτοιμος. Μεταφέρουμε το χαλβά σε ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη. Καίμε την επιφάνεια με ένα φλόγιστρο για να καραμελώσει ή τον βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτάκια στους 160 βαθμούς, τον αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου για μια ώρα. Καλή επιτυχία!



You must be logged in to post a comment.