Στον χορό των αναμνήσεων, ο Δεκέμβριος αγκαλιάζει τις καρδιές μας με τον αέρα της γιορτής και την οικειότητα των χριστουγεννιάτικων στιγμών. Καθώς η μυρωδιά των μπαχαρικών και του μελιού πλανάται στην ατμόσφαιρα, οι αναμνήσεις ξυπνούν και αναβιώνουν, χαρίζοντας μας μια μαγική αίσθηση ευτυχίας.
Είναι η εποχή που τα χριστουγεννιάτικα φώτα αναβοσβήνουν σαν αστέρια στον ουρανό, ενώ η ζεστασιά του σπιτιού γίνεται πιο αισθητή από ποτέ.
Σε αυτόν τον κόσμο αφηγήσεων, τα μελομακάρονα γίνονται κάτι περισσότερο από ένα απλό γλυκό. Είναι το ταξίδι στο χρόνο, η συνάντηση με αγαπημένες αναμνήσεις και η δημιουργία νέων στιγμών που θα μείνουν αξέχαστες.
Φέτος θα φτιάξεις τα καλύτερα μελομακάρονα της ζωής σου τα πιο μελωμένα και τα πιο γευστικά , ακολούθησε όλα τα μυστικά μου και δεν θα χάσεις!
ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ
- Μην χτυπήσεις τη ζύμη στο μίξερ, γιατί θα γίνουν σκληρά και δε θα απορροφήσουν το σιρόπι.
- θα προσθέσεις το σιμιγδάλι και το αλεύρι σιγα σιγά .
- θα ζυμώσεις ελαφρα την ζύμη γιατί θα αποβάλλουν το λάδι και δε θα γίνουν αφράτα.
- Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή! Σταματήσε το ζύμωμα αμέσως μόλις απορροφηθεί το αλεύρι και το σιμιγδάλι από τη ζύμη!
- θα πλάσεις τα μελομακάρονα γρήγορα .
- Το σχέδιο στην επιφάνεια κάθε μελομακάρονου δεν είναι εκεί μόνο για διακοσμητικούς λόγους! Βοηθάει για τη σωστή απορρόφηση του σιροπιού. Μπορείς να το κάνεις είτε με ένα μαχαίρι (διαγώνιες χαρακιές) ή με μια σχάρα.
- Πρόσεχε τον χρόνο ψησίματος: αφαίρεσέ τα από τον φούρνο μόλις πάρουν χρώμα και μην τα αφήσεις να παραψηθούν, γιατί μετά δε θα ρουφήξουν καλά το σιρόπι.
- θα σιροπιάσεις με ζεστό σιρόπι και ζεστά μελομακάρονα .
- θα τα αφήσεις μέσα σε ένα ταψί με σιρόπι για μερικές ώρες ώστε να μελώσουν πιο πολύ.
*ΜΕΤΡΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΟΥΠΑ
35 μικρά μελομακάρονα
ΥΛΙΚΑ
1 κούπα λάδι μιση μιση με καλαμποκέλαιο (250ml)
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό (350γρ)
1/4 κούπα ζάχαρη (60γρ)
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (380γρ)
20ml κονιάκ
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι (125ml)
2 κουτ σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ γλυκού σόδα που θα την διαλύσετε μέσα στο χυμό
1 κουτ γλυκού γεμάτο κανέλα
1/2 κουτ γλυκού γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
1 κούπα μέλι (150γρ)
1 κούπα ζάχαρη (250γρ)
1 κούπα νερό (250ml)
1 ξυλάκι κανέλα
φλούδα λεμόνι
Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα από το πορτοκάλι, την κανέλα , το γαρίφαλο ,το χυμο με την σόδα λιωμένη μέσα, . Ανακατεύουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι εναλλάξ σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια ζύμη λαδερή που δεν θα κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τα μελομακάρονα όχι πολύ μεγάλα διότι θα φουσκώνουν ,με μια σχάρα ή με ένα μαχαίρι χαράζουμε το σχήμα απο πάνω. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι όλα μαζί να βράσουν για 5-7 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει το βράσιμο. Αφού βγούν απο το φούρνο αφήνουμε ελάχιστα να σταθούν και τα σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι ζεστα μελομακάρονα για 1 λεπτό. Αν θέλουμε να βγούν πολύ μελωμένα τα αφήνουμε σε ένα ταψί με σιρόπι για μερικές ώρες. Ριχνουμε καρύδι τριμμένο! Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!!
You must be logged in to post a comment.