ΕΥΚΟΛΗ ΛΑΓΑΝΑ

ΕΥΚΟΛΗ ΛΑΓΑΝΑ

Καθαρά Δευτέρα η μέρα που ο ουρανός γεμίζει πολύχρωμα χρώματα από τους χαρταετούς που πετάνε ψηλά , χαρούμενες παιδικές φωνές αντιλαλούν παντού, το τραπέζι γεμίζει με σαρακοστιανά καλούδια και η λάγανα είναι η βασίλισσα της μέρας αυτής! 
Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι, τραγανή σουσαμένια και λαχταριστή να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα που είναι η μέρα που ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής και το τραπέζι γεμίζει με νηστίσιμα…Σήμερα σου έχω την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για σπιτική και αφράτη λαγάνα που σίγουρα θα συναρπάσεις τους πάντες!

Μπορείς να προσθέσεις ελιές και να την κάνεις πιο τσαχπίνα, μπορείς πριν το ψήσιμο να πασπαλίσεις με ζάχαρη -κανέλα και να την κάνεις στην πιο γλυκιά μορφή της. Όπως και να επιλέξεις να την γευτείς σίγουρα θα χτίσεις μια όμορφη ανάμνηση μέσα από την γεύση που πάντα θα σου θυμίζει την μέρα αυτή ! 

Ιδανική για βουτιές μέσα σε ταραμά να λιώνει στο στόμα και να αναστατώνει τον ουρανίσκο σου…πραγματικά τόσο νόστιμη που θα γίνει η αγαπημένη σου επιλογή και γιατί όχι όλο το χρόνο…. Καλή Σαρακοστή με υγεία ,πολλά χαμόγελα, όμορφες πράξεις και αγάπη μπας και γίνει τούτος ο κόσμος λίγο πιο όμορφος! 

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για ζυμωτό ψωμί

600 ml νερό

2 φακελάκια μαγιά

1 κουτ σούπας ζάχαρη

1 κουτ σούπας αλάτι

50ml ελαιόλαδο

Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε σε ένα μπολ το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο , την μαγιά, το αλάτι , την ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ευπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Κάνουμε μια μπάλα την ζύμη την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί. Αφού φουσκώσει , ξεφουσκώνουμε , ζυμωνουμε ξανά και αφήνουμε να διπλασιαστεί ξανά. Αφου διπλασιαστεί χωρίζουμε σε 2-3 μπάλες (φτιάξε στο μέγεθος που θέλεις). Ρίχνουμε αλεύρι στο πάγκο και ανοίγουμε με ένα πλάστη δίνοντας το σχήμα λαγάνας .Τρυπάμε με το χέρι ενος κουταλιού, πασπαλίζουμε με ένα πινέλο ελαιόλαδο ρίχνουμε σουσάμι και αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν. Τέλος ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά ανάλογα το μέγεθος που θα κάνουμε! Καλή επιτυχία και καλή Σαρακοστή!