ΕΥΚΟΛΟ ΖΥΜΑΡΙ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ

ΕΥΚΟΛΟ ΖΥΜΑΡΙ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ

Νομίζω ένα κομμάτι πίτσα λειτουργεί πάντα ευεργετικά , αφού δίνει χαρά και απόλαυση, φυσικά πάντα συνδυασμένη με καλή παρέα και ταινία! Δεν είναι πολλές οι χώρες που μπορούν να ισχυριστούν ότι το εθνικό τους πιάτο έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Η Ιταλία έχει δύο πιάτα που έχουν γράψει ιστορία, τα ζυμαρικά και φυσικά, την πίτσα.

Όλα όμως ξεκίνησαν από την αρχαία Ελλάδα …

Πρώτοι οι Έλληνες είχαν την ιδέα να φτιάξουν ένα στρογγυλό λεπτό ψωμί, για να το χρησιμοποιήσουν σαν πιάτο, το ονόμασαν πλακούντος και το έψηναν με διάφορα υλικά, το προτιμούσαν οι εργαζόμενοι άντρες γιατί ήταν οικονομικό και εύκολα μεταφερόμενο.

H ανάδρομη στην ιστορία της πίτσας πάντως έχει αναφορά στην Νάπολη. Στις φτωχές και λαϊκές της συνοικίες, η πίτσα θεωρούταν ένα φαγητό που μόνο φτωχοί έτρωγαν εξαιτίας του σχετικά φθηνού και εύκολου τρόπου παρασκευής του. Μάλιστα, υπήρχαν συγκεκριμένα μαγαζιά στα οποία σύχναζαν οι πιο φτωχοί. Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα όμως, ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ιταλίας κάλεσαν στο παλάτι τους κάποιους από τους πιο γνωστούς παρασκευαστές πίτσας για να τους φτιάξουν αυτό το φημισμένο φαγητό των φτωχών. Ο θρύλος λέει πως το βασιλικό ζεύγος ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που τελικά, η πίτσα μετουσιώθηκε από φαγητό των φτωχών σε φαγητό της Ιταλίας.

Η μεγαλύτερη ορθογώνια πίτσα είχε μήκος 200 μέτρα, κατασκευάστηκε στη Βιτσέντζα της Ιταλίας και χρησιμοποιήθηκαν 1 τόνος αλεύρι, 300 κιλά τομάτες, 200 κιλά μοταρέλα, 10 κιλά μανιτάρια και 60 κιλά ζαμπόν

Η πίτσα που θα δεις σήμερα είναι σκέτη απόλαυση , (θα σου βγουν δυο μικρές ή μια μεγάλη )φτιάξε την ζύμη στο μέγεθος που σου αρέσει ,φόρεσε της τα υλικά που αγαπάς και καλή απόλαυση !

Γιατί …..la vita e bella amore mio!!!

ΥΛΙΚΑ

Για την ζύμη

500γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300γρ (χλιαρό) Νερό
1 φακελάκι Μαγιά ξηρή
1 κουτ γλυκού Αλάτι
1 κουτ γλυκού Ζάχαρη

40ml ελαιόλαδο

Για την γέμιση

σάλτσα ντομάτας
μοτσαρέλα
ντοματίνια
ελιές
σαλάμι
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, προσθέτουμε την ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη για 10′ λεπτά να ενεργοποιηθεί. Σ’ ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά και ζυμώνουμε με τα χέρια ή με μίξερ μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Καλύπτουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου. Αφού διπλασιαστεί χωρίζουμε την ζύμη σε δυο μπαλίτσες και ανοίγουμε με ένα πλάστη…εδώ τώρα εσύ θα επιλέξεις πόσο λεπτό ή χοντρό θέλεις να κάνεις το ζυμάρι σου , ανάλογα τα γούστα. Αφού λοιπόν το ανοίξουμε και δώσουμε το σχήμα που θέλουμε το αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει. Απλώνουμε την σάλτσα ντομάτας ,μπόλικη μοτσαρέλα ,σαλάμι, ελιές,αλάτι , πιπέρι, ρίγανη και ψήνουμε στους 180′ σε προθερμασμένο φούρνο για 30′ λεπτά περίπου(ανάλογα πόσο χοντρό είναι το ζυμάρι) ,εννοείται επιλέγεις εσύ τα υλικά στο δικό σου γούστο. Καλή επιτυχία !