ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ- 5 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ- 5 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ

Γράφει η Έλενα Χονδρογιάννη

Η μελιτζάνα, με την ιδιαίτερη γεύση και την πλούσια υφή της, αποτελεί ένα από τα πιο ευέλικτα υλικά στην κουζίνα. Από την παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα μέχρι τις πιο σύγχρονες γαστρονομικές δημιουργίες, η μελιτζάνα έχει τη δύναμη να μεταμορφώνει κάθε πιάτο σε ένα γευστικό ταξίδι. Είτε την απολαμβάνεις ψητή, τηγανητή, γεμιστή ή σε μια αρωματική σάλτσα, οι συνταγές με μελιτζάνες προσφέρουν ατελείωτες δυνατότητες και γευστικές εμπειρίες. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψεις μερικές από τις καλύτερες συνταγές του elenacooks με μελιτζάνες, ιδανικές για κάθε περίσταση, που θα ενθουσιάσουν εσάς και τους αγαπημένους σας. Ας ξεκινήσουμε το μαγειρικό μας ταξίδι με πρωταγωνιστή αυτό το υπέροχο λαχανικό!

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

Είναι η βασίλισσα του καλοκαιριού και σίγουρα μπαίνει καθημερινά σε αρκετά σπίτια, ο λόγος για την πεντανόστιμη μελιτζάνα ,που έχει εχθρούς και φίλους! Τα οφέλη για την υγεία τεράστια γι’αυτό αν την έχεις εχθρό ήρθε ο καιρός να την κάνεις φιλενάδα σου! Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά αλλά και φυτικές ίνες.

Στην Ελληνική κουζίνα συναντάμε τη μελιτζάνα σε διάφορα πιάτα και συνταγές , τα παπουτσάκια , ο μουσακάς και το μπριαμ είναι τα πιο διάσημα που σχεδόν όλοι απολαμβάνουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σήμερα θα σου δείξω ένα φαγητό λουκούμι , μελιτζάνες με μπόλικη σάλτσα όπως δεν έχεις ξαναφτιάξει , άρωμα βασιλικού, ελιές και άφθονο τυρί μπαίνουν στο φούρνο, καραμελώνουν και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί!

Ένα πιάτο που θα απολαύσεις όλο το καλοκαίρι ξανά και ξανά με ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα !

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Μελιτζανοκεφτέδες λοιπόν για σήμερα και σίγουρα πρέπει να τους δοκιμάσεις ! Είναι μια υπέροχη ιδέα για να φτιάξεις τις μελιτζάνες αλλιώς!

Είναι λέμε το κάτι άλλο , είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί σε κεφτέ με λαχανικό και απορώ με τον εαυτό μου διότι είχα την ιδέα από πέρσυ και τους έφτιαξα φέτος…. Κάλιω αργά παρά ποτέ , λένε !

Βγαίνουν , τραγανοί και αφράτοι, έχουν λίγα υλικά και η διαδικασία τους είναι πανεύκολη. Φυσικά μπορεί ο φούρνος να αντικαταστήσει το τηγάνι και να τους απολαύσεις και ψητούς!

Εννοείται μπορείς να τους γεμίσεις με ότι τυρί σου αρέσει και με σιγουριά θα σου πω ότι κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο έναν.

Ένα πιάτο που μυρίζει καλοκαίρι και θα μπαίνει πολύ συχνά στην κουζίνα σου αν το δοκιμάσεις μια φορά.

ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ

Αναζητάς τον απόλυτο καλοκαιρινό μεζέ που θα ενθουσιάσει τους πάντες; Τα ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με φρέσκια μοτσαρέλα και μπόλικη σάλτσα με άρωμα βασιλικού είναι η απάντηση! Άλλο να στο λέω και άλλο να το γεύεσαι! Αυτή η συνταγή είναι από τους πιο δυνατούς καλοκαιρινούς μεζέδες που θα θέλεις να φτιάχνεις ξανά και ξανά.

Όταν το φτιάχνω, θέλω να βουτηχτώ ολόκληρη μέσα στο ταψί και στο λέω αλήθεια ! Μην χάνεις άλλο χρόνο, δες πώς μπορείς να φέρεις το καλοκαίρι στο πιάτο σου με αυτές τις θεϊκές μελιτζάνες ρολάκια!

ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΤΙ

Το ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα φαγητό με μελιτζάνες που είναι γεμάτες κρεμμύδια, ντομάτες και σκόρδο και στη συνέχεια σιγοβράζει σε ελαιόλαδο και καραμελώνει. Συνήθως τρώγεται ζεστό ή ακόμη και κρύο.

Το Ιμάμ μπαϊλντί έχει Τούρκικη καταγωγή. Ετυμολογικά ιμάμ μ παϊλντί σημαίνει «Ο ιμάμης λιποθύμησε» και η ονομασία του συνοδεύεται από μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Ο Ιμάμης έψαλνε στον μιναρέ την περίοδο του ραμαζανιού (όπου οι μουσουλμάνοι δεν τρώνε τίποτα μέχρι τη δύση του ηλίου) όταν μυρίστηκε το ωραίο φαγητό που έφτιαχνε μια γειτόνισσα. Η μυρωδιά ήταν τόσο ωραία που ο ιμάμης λιποθύμησε και έπεσε από τον μιναρε. Από τότε το φαγητό ονομάστηκε έτσι…και λυποθυμώ και εγώ με κάθε πιρουνιά!!!

ΜΟΥΣΑΚΑΣ

Ο μουσακάς είναι ένας από εκείνους τους κλασικούς ελληνικούς αρωματικούς θησαυρούς που αναδεικνύουν τη ζεστασιά και την αγάπη της ελληνικής κουζίνας. Ένα φαγητό που φέρνει τη γεύση του καλοκαιριού ακόμα και στις πιο θαμπές μέρες.

Με το να επιλέγω να ψήσω τις μελιτζάνες στο φούρνο, αντί να τις τηγανίζω, ανακαλύπτω έναν νέο τρόπο προετοιμασίας που αναδεικνύει τη φρεσκάδα και τη γεύση τους. Το αποτέλεσμα είναι ένας μουσακάς με απίστευτη γεύση, ελαφρύτερος στο στομάχι, που σε καλεί να απολαύσεις κάθε μπουκιά.

Αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα να φτιάξεις αυτό το φαγητό, μην αφήνεις το φόβο να σε σταματήσει, εξάλλου μαζί μου όλα είναι εύκολα. Με τη βοήθειά μου, η παρασκευή του μουσακά είναι απλή και ευχάριστη. Απλά ακολουθήστε τις οδηγίες και απολαύστε ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, που θα εντυπωσιάσει και θα ικανοποιήσει τους πάντες.

12 Αυγούστου 2024 – Γράφει η Έλενα Χονδρογιάννη

Copyright Notice

Για την οποιαδήποτε αντιγραφή ή αναπαραγωγή του άρθρου αυτού, θα πρέπει αυστηρά να αναφέρεται η αρχική πηγή με ενεργό σύνδεσμο.