Γράφει η Έλενα Χονδρογιάννη
Καθαρά Δευτέρα λοιπόν είναι η μέρα που ο ουρανός παίρνει πολύχρωματα χρώματα από τους χαρταετούς που πετάνε ψηλά, χαρούμενες παιδικές φωνές αντιλαλούν παντού , το τραπέζι γεμίζει με σαρακοστιανά φαγητά που είτε τα απολαμβάνουμε στο σπίτι , είτε τα παίρνουμε μαζί μας στην εξοχή, εξάλλου είναι μια μέρα συνδυασμένη με εξορμήσεις στην φύση, τραγούδια και χαρές !
Η Καθαρά Δευτέρα συγκαταλέγεται στις επίσημες αργίες, ανά την Ελλάδα, γιορτάζεται με όμορφα έθιμα και γλέντια, που αξίζει να παραβρεθούμε και να παρακολουθήσουμε έστω για μια φόρα κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Σύμφωνα με το ορθόδοξο χριστιανικό εορτολόγιο η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα μετά από την τελευταία Κυριακή των Απόκριων και η πρώτη μέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, αλλά και της ονομαζόμενης Καθαρής Εβδομάδας.
Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο. Η Καθαρή Δευτέρα είναι αφιερωμένη στην αυστηρή νηστεία και γιορτάζεται μαζί με τα κουλουμα.Η καθαρα Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής που μας οδηγεί στο Πάσχα.
To τραπέζι της καθαράς Δευτέρας μυρίζει Ελλάδα, πρωταγωνιστούν τα θαλασσινά, τα όσπρια , τα λαχανικά και φυσικά δεν λείπει η βασίλισσα λαγάνα και ο απολαυστικός χαλβάς ,διότι είναι δυο γεύσεις που ανέκαθεν αφήναν το στίγμα τους στο τραπέζι της καθαράς Δευτέρας.
Για φέτος λέω είτε νηστέψουμε είτε όχι, ας προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι με πιο όμορφες σκέψεις και πράξεις.
Το elenacooks.gr στρώνει το τράπεζι της καθαράς Δευτέρας και σας προτείνει μερικά πιάτα που θα κάνουν εκείνη την μέρα ξεχωριστή !
ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ
Ο απόλυτος μεζές για ούζο και για τσίπουρο είναι το χταπόδι το ξυδάτο. Ένας μεζές με τεράστια ένταση και γεύση ! Δεν λείπει ποτέ από τα νηστίσιμα τραπέζια και ο τρόπος για να το φτιάξεις είναι πανεύκολος! Μπορείς να το αποθηκεύσεις σε αεροστεγές βάζο και να έχεις πάντα έτοιμο έναν τέλειο μεζε που θα συνοδέψει το ουζάκι σου!

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
Η γαριδομακαρονάδα έχει φανατικό κοινό ,είναι ένα εντυπωσιακό πιάτο που συχνά ενθουσιάζει τους πάντες. Πεντανόστιμη και νηστίσιμη είναι η καλύτερη επιλογή για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και όχι μόνο! Έχει πλούσια γεύση , είναι χορταστική και ιδιαίτερα απολαυστική με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.Φτιάξε την παρακάτω συνταγή που σου ετοίμασα και σίγουρα δεν θα έχεις ξανά φάει καλύτερη !!!!

ΛΑΓΑΝΑ
Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι, τραγανή σουσαμένια και λαχταριστή να καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα που είναι η μέρα που ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής και το τραπέζι γεμίζει με νηστίσιμα…Σήμερα σου έχω την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για σπιτική και αφράτη λαγάνα που σίγουρα θα συναρπάσεις τους πάντες!

ΜΥΔΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ
Μύδια αχνιστά για σήμερα και δεν είναι τυχαίο που τα αποκαλούν “φρούτα της θάλασσας” αφού είναι πεντανόστιμα και ειλικρινά δεν έχω καλύτερο μεζέ. Θέλω απλά να φάω ένα κουβά απο αυτά στο ορκίζομαι !!!! Τα θαλασσινά (κυρίως τα οστρακοειδή) είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλά σε λιπαρά. Συνδυάζονται άψογα με ουζάκι αλλά και με λευκό κρασί ! Είναι ένας μεζές που φτιάχνετε πάρα πολύ γρήγορα και είναι απόλυτα απολαυστικός!
Επέλεξα να χρησιμοποιήσω ανοιχτά μύδια ,εσύ μπορείς να βάλεις και τα κλειστά αλλά μην καταναλώσεις μύδια που δεν έχουν ανοίξει στο μαγείρεμα.
Η καθαρά Δευτέρα πλησιάζει όποτε πιστεύω ότι αν αγαπάς τα μύδια αυτή τη συνταγή πρέπει να την φτιάξεις !

ΤΑΡΑΜΑΣ
Καθαρά Δευτέρα χωρίς ταραμά δεν γίνεται , είτε επιλέξεις κόκκινο είτε λευκό η συνταγή είναι ίδια. Ιδανικός για βουτιές με την λαγάνα σου.

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ
Τα ντολμαδάκια, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, κάποιοι τα λένε σαρμαδάκια και άλλοι γιαπράκια και ενώ το όνομα σε όλες τις περιπτώσεις είναι τουρκικό, η ιδέα είναι γνωστή από την αρχαία ακόμη Ελλάδα. Στο πέρασμα των αιώνων η λαμπρή ιδέα υιοθετήθηκε από την κουζίνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ οι Έλληνες αντιδανείστηκαν τα νέα τουρκικά ονόματα, τα οποία προέρχονται από το sarma που σημαίνει τυλιχτό, από το yaprak που είναι το φύλλο του σπανακιού, της αμπέλου και όχι το φύλο της ζύμης και από το dolma που σημαίνει γεμιστό.
Τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, τα ντολμαδάκια συνεχίζουν να στολίζουν τα νηστήσιμα και γιορτινά τραπέζια μας, τον ουζο- ή τσιπουρομεζέ μας μέσα ή έξω από το σπίτι δίνοντάς μας την μοναδική τους νοστιμιά με άρωμα και γεύση Ελλάδας!

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ
Το μυδοπίλαφο είναι ένας αγαπημένος μεζές με εξαίσια γεύση, είναι εύκολο και γρήγορο. Οικονομικό και χορταστικό. Μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε τραπέζι μεσημέρι ή βράδυ. Φιλικό ή οικογενειακό. Επίσημο ή χαλαρό στη βεράντα. Το ήξερες ότι τα μύδια περιέχουν στη σύνθεση τους πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Το ποσοστό πρωτεϊνών και σιδήρου που περιέχουν είναι περίπου ανάλογο με αυτό που υπάρχει στο κόκκινο κρέας. Συνεπώς, τα νόστιμα οστρακοειδή συνιστούν εξαιρετική, εναλλακτική πηγή των δύο πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Τα θαλασσινά (κυρίως τα οστρακοειδή) είναι πλούσια σε πρωτείνες και χαμηλά σε λιπαρά.
Το μυδοπίλαφο λοιπόν, είναι ένα φαγητό θρεπτικό για τον οργανισμό ,ότι πρέπει για κρασάκι και καλή παρέα. Ιδανικό για το τραπέζι της καθαράς Δευτέρας.

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Πεντανόστιμοι και εξαιρετικά χορταστικοί ! Δίκαια τους κατατάσσουν στην κατηγορία της μεσογειακής διατροφής αφού έχουν χαμηλές θερμίδες , χαμηλά λιπαρά και είναι πολύ πλούσια τα θρεπτικά συστατικά τους. Σήμερα οι γίγαντες μου φοράνε την σαλτσούλα τους, μπαίνουν στο φούρνο μελώνουν και σε προκαλούν να τους δοκιμάσεις !
Να θυμάσαι το σιγανό μαγείρεμα μελώνει και χυλώνει τους γίγαντες. Το καλό μούλιασμα θα κάνει τους γίγαντες πιο βραστερούς!

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ
Η πατατοσαλάτα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να απολαύσεις τις πατάτες χωρίς να σε γεμίσουν με περιττές θερμίδες και λιπαρά. Είναι από τις πιο χορταστικές σαλάτες , εύκολη στο να την φτιάξεις και απόλυτα γευστική ! Μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές και να μην την βαρεθείς ποτέ!
Δες παρακάτω την δική μου πρόταση και είμαι σίγουρη θα την φτιάξεις πολλές φορές και θα γίνει η αγαπημένη σου επιλογή ! Ιδανική για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

ΧΑΛΒΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Στο άκουσμα της λέξης χαλβάς φαρσάλων μου έρχονται στο μυαλό πανηγύρια , γιορτές και χαρές…ένα έδεσμα συνδεμένο με την νηστεία και πραγματικά τόσο νόστιμο. Καταγωγή απο τα αγαπημένα Φάρσαλα το προδίδει εξάλλου και το όνομα του , το πιο διασημο τοπικό προιόν την πόλης των Φαρσάλων και τόσο αγαπημένο σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

24 Φεβρουαρίου 2023– Γράφει η Έλενα Χονδρογιάννη
Copyright Notice
Για την οποιαδήποτε αντιγραφή ή αναπαραγωγή του άρθρου αυτού, θα πρέπει αυστηρά να αναφέρεται η αρχική πηγή με ενεργό σύνδεσμο.
You must be logged in to post a comment.